12 Temmuz 2009 Pazar

Türkler "lüks hac" paketini sevdi

Hac seferlerine Türkiye'den 114 bin kişi katılıyor. 15 bin euro'dan başlayıp 40 bin euro'ya çıkan lüks pakette Kâbe manzaralı otel var. 2 bin 300 dolarlık standart pakette 4 metrekarelik oda, ortak tuvalet-banyo bulunuyor. Türkiye'den 114 bin kişinin kutsal topraklara seyahatini kapsayan hac seferleri 11 Ekim'de başlıyor. Milliyet Gazetesi'nin haberine göre; 750 bin kişilik başvuru listesinden kurayla seçilen hacı adaylarının seyahat masrafları 2 bin 300 euro'dan başlıyor, 40 bin euro'ya kadar çıkıyor. Seferler 15 günle bir ay arasında değişen zaman dilimlerinde yapılıyor.
Piyasalarda yaşanan krize karşılık hac seferlerine olan talepte düşüş yaşanmadı. 1.5 aydır devam eden umre seferlerine de bugüne kadar 60 bin kişi gitti. Önümüzdeki dönemde de ziyaretçi sayısında düşüş beklenmiyor.
TÜRSAB'dan alınan bilgiye göre 2008'de seyahat acenteleriyle hac ziyareti yapanların sayısı 42 bin 165, toplamda da 114 bin oldu.

Lükse ilgi artıyor

Hac döneminde Mekke'de, Kâbe manzaralı odalarda kalmak isteyenlerin otel ücreti için 15 bin euro'yu gözden çıkarması gerekiyor. Hac seferinin toplam maliyeti, yemek, yol, konaklama masrafları dahil istenilen hizmete göre 40 bin euro'ya kadar çıkıyor.

Hac'da Tevhid Otel, Dar-ı İman Intercontinantel Hilton, Ramada Otel, Zemzem Towers lüks hizmet veriyor. Umreye gidenlerin yüzde 60'ı 4-5 yıldızlı otelleri tercih ederken, hac için gidenlerin yüzde 10'unun lüks paketleri tercih ettiği belirtiliyor.

50 bin kişilik namaz

Yatak odasından Kâbe'yi izlemek isteyenler Zemzem Towers'ta kalmayı tercih ediyor. Kâbe'ye sıfır konumda bulunan Zemzem Towers'ın 15 günlük fiyatı 10 bin euro'dan başlıyor. Kulede 36 asansör bulunuyor. Yerli ve yabancı restoranların yer aldığı yiyecek-içecek bölümünün yanı sıra 7 bin metrekarelik alışveriş merkezi var.
Ezan sesini, Harem-i Şerif'ten konutlara ulaştıran özel ses sistemi bulunuyor. Komp-lekste 5 bini kapalı olmak üzere 50 bin kişinin namaz kılması mümkün.
Zemzem Towers'ın tam yanında bulunan Hilton Oteli'nde kalmanın fiyatı da 9 bin euro'dan başlıyor.

Otel fiyatları arttı

Tur operatörleri, lüks kategoriye olan ilginin azalmadığını, yaklaşık 11 bin kişinin bu yıl lüks otellerde konaklayacağını söyledi.

Önceden hacı olanların, ikinci kez geldiklerinde daha lüks otellerde kalmak istediklerini söyleyen yetkililer, "Öncelikle tercih edilen oteller, Kâbe manzaralı Hilton ve Zemzem Towers" dedi.
Yetkililer, Mekke'de 7 bin bina ve otelin yıkılması sonucu otel fiyatlarının yüzde 30 arttığını belirtiyor. 2010 yılında bitecek kentsel dönüşüm sonrası Mekke'deki lüks otel sayısı daha da artacak. Yıkımın son anda duyurulmasından dolayı tur şirketleri fiyat artışını fiyatlarına yansıtamadı. Geçen yıl 141 tur şirketi hac turu düzenlerken bu yılki sayı Türkiye'de 95'e indi.

Hacıdan önce eve zemzem geliyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder