12 Temmuz 2009 Pazar

Ayvalık Tatil Rehberi

Ayvalık, Balıkesir'in şirin beldesi. Yaz aylarında Sarımsaklı Plajı ile deniz tutkunlarının gözdesi, bahar aylarında ise havası, suyu güzellikleri ile keyif yapmak için çok ideal bir yer. Rum evlerinin mimarisi, rengarenk akasya çiçeklerinin kokusu, sahilde ızgara balık cızırtıları, zeytin ağaçları, zeytinyağı fabrikaları ve buna birde lorla yapılan Balıkesir'in meşhur "Höşmerim" tatlısını yemenin keyfi eklenince her şey mükemmel bir uyum içinde oluyor.


Şeytan sofrası: Çamlık Orman Kampı'nın yukarısında bulunuyor. Burada büyük bir kafes var. Ayvalık halkı tarafından kafesin içinde bulunan ayak izinin şeytana ait olduğu söyleniyor. Bu bölge, eski bir lav birikintisidir.

Bu lav birikintisinin görünüşü bir sofrayı andırır. Çeşitli söylentiler ve görünüş birleşince "Şeytan Sofrası" ismi ortaya çıkmış. Mükemmel bir Ayvalık manzarası olan bu yerden özellikle güneşin batışını izlemek apayrı bir keyiftir.

Cunda Adası ( Ali Bey Adası)

Ayvalık'tan Cunda (Ali Bey Adası) adasına gitmek için iki seçeneğiniz var. İlk seçenek yaz aylarında sürekli kalkan motorlarla 15 dakikalık bir deniz yolculuğu. İkinci seçenek ise, kara ulaşımıdır. Kara ulaşımı için, Türkiye'nin ilk boğaz köprüsü olan 54 metrelik köprüden geçebilirsiniz. Köprü dediysek İstanbul Boğaz Köprüsü gibi düşünmek yanlış olur. Taştan yapılmış bakımsız bir köprü, ama bu bakımsızlık bile insana farklı bir duygu yaşatabiliyor. Ayvalığın modernliğinden çıkıp da, bozulmamış mimari yapılar görmek insanın çok hoşuna gidiyor.

Cunda, avuç içi kadar küçük bir ada ve adada ilk dikkat çeken ilk şey, sevimli Rum evleridir. Bu evler adanın bütün güzelliklerini gözler önüne serer. Adada ayrıca mimari özellikleri ile dikkat çeken 7 tane kilise ve 8 tane manastır vardır.

Cunda halkı bir çok eski yapıyı şu anda kullanılır hale getirmiştir. En basit örnek; sahilde bulunan eski bir ahır şu anda, bar ve kafe olarak kullanılıyor. Ve bunun gibi daha birçok örnek var. Cunda adası ve Ayvalık'a ait.

Güneşin batışında balık keyfi

Cunda için söylenebilecek en önemli ve en özel şey ise; güneşin batışında balık yemektir. Balığın her çeşidini bulabileceğiniz Cunda'da özellikle ahtapot, kalamar, çipura ve tabiiki de Ayvalık'a özgü olan zeytinyağı ile yapılmış olan mezelerin tadına bakmadan dönmemelisiniz.

Ayvalık'ta bir çok doğal plaj vardır. Fakat en bilindik 5 tane plajı; Altınova; İlçe merkezine 13 kilometre uzaklıkta. (Armutçuk), Duba Mevkii, Alibey Adası (Cunda) adasında da doğal bir plaj bulunuyor. Ve Ayvalık'ın en meşhur plajı.

Sarımsaklı plajı: Ege'nin en güzel sahillerinden biri Ayvalık Sarımsaklı bölgesindeki plajdır. 7 kilometre uzunluğunda 100 metre genişliğinde olan plaj ince kumu, berrak denizi, plaj ve çevresinde bulunan birçok kafeteryası, balık restoranı ve büfesi ile ihtiyacınız olan her şeyi bulabileceğiniz bir yer. Ayrıca geceleri de eğlenmek için burayı tercih edebilirsiniz.

Ayvalık'a nasıl gidilir???

Ayvalık'a İstanbul'dan gitmek için öncelikle Balıkesir'e gitmelisiniz. Balıkesir'e gitmek için en kısa yol, Yeni kapı-Bandırma hızlı feribotuyla Bandırma'ya oradan da Balıkesir'e geçmektir. Balıkesir'e gelmişken Susurluk ayranının ve tostunun tadına bakmayı da unutmayın. Balıkesir'den sonra, İzmir yolunun devamında karşınıza çıkacak olan Ayvalık tabelaları ile kolaylıkla yolunuzu bulabilirsiniz. Ayrıca Ayvalık'a bütün illerde kara yolu ulaşımı vardır. (İyi yolculuklar)

Gez: Cunda Adasını gez.
Gör: Şeytan Sofrası’nı gör.
Eğlen: Sarımsaklı Plajı civarında bulunan mekanlarda eğlen.
Satın al: Zeytinyağı satın al.
Tadına bak: Höşmerim tatlısının tadına bak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder