12 Temmuz 2009 Pazar

Gürcistan Tatil Rehberi

Doğal güzelliği, tarihi, sahilleri, yemek kültürü ve yaşam tarzları ile yanı başınızda ki dünya...Gürcistan ziyaretinizde size değişik keyifler yaşatacak olan en önemli özelliklerden bir tanesi ise Gürcistan’da yiyeceğiniz yemeklerdir. Gürcistan’da bir çok restoranda bu ülkeye ait olan yemeklerin tadına bakabilirsiniz.

GÜRCİSTAN BİLGİLERİ

Telefon kodu : 995 Tiflis: 995 32
Önemli şehirleri : Tbilisi, Kutaisi, Rustavi, Batum, Sukhumi
Para birimi: Lari
Yüzölçümü: 69.700 km2
Saat farkı: Saatlerinizi 1 saat ileri almayı unutmayın
Resmi dil: % 71 Gürcüce, % 9 Rusça, %7 Ermenice, %6 Azerice ve % 7 lik bir kesimde diğer dilleri konuşmaktadır.
Başkenti : Tiflis
Sıcaklık : Caucasus dağları alanında kışlar soğuk, yoğun karlı güneyde ise daha hafif kışlar yaşanıyor. Yazlar genellikle doğuda sıcak, Karadeniz kıyılarında Akdeniz etkisiyle ılık ve güzel geçmektedir
Nüfus: Yaklaşık 4,677,401
Vize: Ülkeye giriş Türk vatandaşlarına vize zorunluluğunu getirmektedir. Vize formunun doldurularak 1 fotoğraf ve vize harcı yatırılması suretiyle İstanbul’daki başkonsolosluğa başvurmak yeterlidir. Diğer bir yerden Sarp sınır kapısından (Artvin-Hopa) yapılacak çıkışlarda da sınırlarda bekletilmeksizin vize verilmektedir. Buradaki vize harcı diğerlerine göre daha ucuzdur
Telefon kodu : 995 Tiflis: 995 32

Gürcistan batısında Karadeniz, güneyinde Türkiye ve Ermenistan, doğusunda Azerbeycan, kuzeyinde ise Rusya ile çevrilmiştir. Başkenti Tiflis olan Gürcistan, yaklaşık 4,677,401 nüfuslu bir ülkedir. Karadeniz’e yakınlığı ile yemek kültürleri ve yaşam tarzları bakımından Türkiye ile bir çok benzerlikleri vardır. Resmi dilleri Gürcüce olsa da, Karadeniz’de olduğu gibi Gürcistan’ın da bazı bölgelerinde lazca konuşulmaktadır. Gürcülerin yaşam kültürlerine sıkı sıkı bağlı bir topluluk olmaları burayı ziyaret eden bir çok insana ilgi çekici gelmektedir.

BAŞKENT: TİFLİS

Tiflis

Tiflis, Gürcistan’ın başkentidir. Nüfusu yaklaşık 1.253.000’dir. Başkent ismini, ülkede bulunan kükürt kaynaklarından dolayı, sıcaklık anlamına gelen Tiflis kelimesinden almıştır. Tiflis’te göz zevkiniz okşayacak olan fazlasıyla doğal güzellik vardır. Eski bahçeler, doğal parklar ile oldukça güzel manzaralar ortaya çıkmaktadır.

Tiflis, doğal güzelliğin yanı sıra, tarihi mekanlarıyla da oldukça ilgi odağı olan bir şehirdir. Eski zamanlardan kalma olan Narikhala Kilisesi ve Mtaki Nehri’nin sağ kıyısında, Narikhala Kalesi’nin karşısında yer alan Metekhi Kilisesi oldukça hoş yapılar arasında yer almaktadır. Sioni Katedrali ve 6 yüzyıldan kalan, 5. Anchiskhati Kilisesi ise bir diğer güzel binalar arasında yer alır.

Tiflis, kültürel ve eğitimsel bir merkezdir. Tiflis’de, 1941’de kurulmuş Olan Bilim Akademisi, 1918 yılında yapılmış olan Üniversite, Konservatuar, Sanat Akademisi ve çeşitli sayıda tiyatro, müze vardır. Mtatsminda Dağındaki Pantheonda başkentte görebileceğiniz yerlerden sadece bir kaçıdır.

Gürcistan’da başkentin güzelliklerinin dışında görülmesi gereken diğer şehirler ise; Hopa, Batumi ve Sokhumai’dir. Bu şehirler sahil bölgelerinde olduğu için yaz aylarında turistlerin ilgisini çeken şehirlerdir. Kumsalları, yeşil doğası, masmavi denizi ile keşfedilmesi gereken şehirler arasında yer almaktadır. Burada bulunan iki katlı ve dışarıdan merdivenli evlerin mimarisi de ülkede Akdeniz kasabası havası yaratmaktadır.

NE YESEK?

Gürcistan ziyaretinizde size değişik keyifler yaşatacak olan en önemli özelliklerden bir tanesi ise Gürcistan’da yiyeceğiniz yemeklerdir. Gürcistan’da bir çok restoranda bu ülkeye ait olan yemeklerin tadına bakabilirsiniz. Bir ülkenin tarihini öğrenmek, kültürel yerlerini gezmek ya da sahillerinde güneşlenmek kadar bir ülkeyi tam anlamıyla tanımak için o ülkenin enfes yemeklerinin tadına bakmalısınız. Gürcistan kendi kültürlerini tanıtmak için size oldukça değişik yemekler sunacak ülkelerden bir tanesidir. Gürcistan'da ziyafet sofralarınızda, masalardan, mısır ekmeğini eksik etmemeleri Karadeniz yemekleriyle en büyük ortak noktalarıdır. Ancak Gürcü yemeklerine oldukça değişik lezzet ve özellik katan en büyük ayrıntı ise yemeklerin içine katmış oldukları soslardır. Gürcü yemeklerinde değişik kokular ve tatlar bulmanızın en büyük nedeni, bol baharatlı soslardır. Soslar genellikle ceviz, mısır kişniş, reyhan ve safran gibi baharatlar kullanılarak yapılmaktadır. Gürcistan sofralarında deniz ürünlerinin de oldukça büyük bir önemi vardır. Ancak burada tadına bakacağınız deniz ürünlerinin lezzetlerinin farklı olmasının nedeni de her yemekte olduğu gibi soslardır. Gürcistan'da soslu, baharatlı enfes yemeklerin üzerine bir bardak "Borjomi" maden suyunun tadına bakmayı unutmayın.

Gürcistan’da yemeklerde size eşlik edecek olan içecek ise genellikle Adeca üzümlerinden yapılan şaraplardır. Gürcistan’da en ünlü şarap ise; "Bagrationi" şaraplarıdır. Hem yemeklerinizde size eşlik edecek, hem de yemek sonralarında eğlencelerinize ortak olacak enfes şarapların tadına bakmadan dönmeyin.

Gürcü yemekleri eğer ki damak tadına uymazsa bu ülkede aç kalmaktan korkmayın! Gürcistan’da bir çok restoran kendi kültürlerine ait yemekler sunduğu kadar dünya mutfaklarından lezzetleri de ziyaretçilerin sunmaktadır. Fast food yiyeceklerden, uzakdoğu yemeklerine kadar aradığınız her çeşitte yemeği Gürcistan restoranlarında bulmanız mümkün.

NE ALSAK?

Gürcistan gezinizin dönüşünde sevdiklerinize ve kendinize bu gezinizi hatırlatacak hediyeler satın almak isterseniz; Gürcistan’da resim ve tablolar gelen ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekmektedir. Sanatın her dalına oldukça ilgili olan Gürcüler, sanat aşklarını sokaklara taşımışlardır. Gürcistan’ın meşhur caddelerinde ya da ara sokaklarında oldukça yetenekli “sokak ressamlarına” rastlayabilirsiniz. Ancak resim dışında başka ürünler satın almak isterseniz; Gürcistan’da antika ürünlerin ve antikacıların oldukça meşhur olduğunu unutmayın!

Gez: Tiflis’i gez.
Gör: Batumi sahillerini gör.
Satın al: Antika satın al.
Hayran kal: Sokak ressamlarına hayran kal.
Tadına bak: Şarapların tadına bak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder