12 Temmuz 2009 Pazar

Hindistan Tatil Rehberi

Hindistan; renklerin, dinlerin, farklı kültürlerin ülkesidir.Hindistan bugüne kadar bu ülkeye göç eden bir çok değişik milletin yemek kültürlerinden karışımından oluşan bir mutfak kültüründe sahiptir. Ancak farklı milletlerin ne kadar etkisinde kalmış olsa da, genel anlamda Hint mutfağından fazla bir şey kaybetmemiştir.

HİNDİSTAN BİLGİLERİ

Önemli şehirleri : Delhi, Varanasi, Khajuraho, Agra
Uçuş süresi: Dubai (4 saat) aktarmalı 7 saat
Para birimi: Hindistan Rubisi
Yüzölçümü: 3,287,590 kilometrekare
Saat farkı: Saatleriniz 3.5 saat ileri almayı unutmayın!
Resmi dil: Hintçedir, ancak İngilizce yaygın olarak kullanılmakta ve anlaşılmaktadır
Başkenti : Yeni Delhi
Sıcaklık : Ülke genel olarak tropical iklimin dışında kalsa da ülkede sıcaklık ve kuru kış hakimdir.
Nüfus: Yaklaşık 1.02 milyar
Vize: Hindistan'a gitmek isteyen kişiler gidiş amaçlarına göre transit, turist, ticari, giriş ve öğrenci vizesi başvurularında bulunabilirler.

ÖNEMLİ TELEFONLAR

Nasıl telefon edilir: 00+90+alan kodu+telefon numarası ( Cep telefon sistemi farklı olduğu için her şehirde çalışmamaktadır. Ancak büyük şehirlerde cep telefonu kiralayarak kullanabilirsiniz.)
Türk konsolosluğu: 50 N. Niaya Marg Chanakyapur New Delhi 110021 Tel: (11) 601701
Telefon kodu : 91
New Delhi

Hindistan; renklerin, dinlerin, farklı kültürlerin ülkesidir. Dünyada ki tüm ülkelerin ayrı bir rengi olduğu düşünülürse; Hindistan için alacalı rengarenk bir ülke tanımlaması yapılabilir.

Bir yanda yoksulluk bir yanda zenginlik... bir yanda dini yapılar bir yanda tapınaklar... bir yanda sokaklarda özgürce dolaşan inekler, maymunlar, bir yanda maddi hiçbir şeye değer vermediklerini belli etmek için çıplak ayakla gezen insanlar... inançları, kültürleri, yaşam tarzları.. inançlarının bir getirisi olan kıyafetleri, renkli ve eğlenceli festivalleri... kısacası bir çok şeyi bir arada bulabileceğiniz bir ülke.

Hayvanlara verilen önem

Hindistan’da hayvanların oldukça farklı yerleri vardır. Örneğin sesi oldukça çirkin olan fakat kuyruğunu açtığının da sizi masallar alemine götürecek kadar güzel ve büyüleyici olan, ilk zamanlarda etlerini yemek için beslenen, ancak zamanla avlanma yasağı getirilen tavus kuşları...

Sokaklarda salına salına yürüyen, trafiği alt üst etme pahasına dahi olsa kimsenin yoldan çekemeyeceği kutsal hayvan olan inekler...
Delhi’de kuşları ameliyat ve tedavi etme amaçlı açılan kuş hastanesi...
Ağaçlarda gezen, siz yürürken dallardan kafanıza bir şeyler fırlatan evcilleştirmemiş maymunlar...
Kısacası Hindistan’da hayvanlara verilen önemden dolayı, takdir edilmesi gereken bir ülke...

NEREYİ GEZSEK?

BAŞKENT: DELHİ

Red Fort

Red Fort: (Kırmızı Kale): Bu kale Delhi’yi ziyarete gelen birçok insanın ilk ziyaret ettiği yerler arasında yer almaktadır. Şah Cihan tarafından 1648 yılında yaptırılan bu yapı en çok kırmızı duvarları ile ünlenmiştir. Kırmızı Kale, Şah Cihan’ın zenginlik ve gücünün bir göstergesi olarak yaptırılmıştır.

Kale’ ye Lahore Kapısından giriş yapıyorsunuz. Girişte sizi oldukça renkli ve cıvıl cıvıl bir dünya karşılayacaktır. Burada kurulan panayır sayesinde kalenin mistik havasının içinde alışveriş yapabilirsiniz.

Kale duvarlarının arkasında bulunan Yumanu Nehri, surların içinde bulunan Moti Mescidi (İnci Camisi) ile Red Fort, Delhi gezinizde ilk ziyaret edeceğiniz yer olmalıdır.

Jama Mescidi: Hindistan’ın en büyük camisidir. Minaresi ve içerisinde bulunan abdest alınan havuzu ile görülmeye değer. Camii duvarlarında ya da daha doğrusu tüm Hindistan’da rastlayabileceğiniz ve oldukça ilgi çekici olan bir diğer ayrıntı ise; duvar kenarlarında olan berberlerdir. Burada bulunan berberlerin önüne oturuyorsunuz ve sokakta herkesin bakışlar altında traş oluyorsunuz. Jama Camisi için söylenebilecek olan en şey ise, bu cami ye Müslüman olmayanlar alınmıyor.

ŞEHİR: VARANASİ

Bu şehir Hindistan’da kutsal şehir olarak adlandırılır. Gezilebilecek tapınaklar, caddeler, evlerin mimarisi, insanların yaşam tarzının dışında bu şehri en özel yapan olaylardan bir tanesi ise; “ölü yakma törenleridir.” Bu törenler Hindistan’da oldukça önemlidir. Hinduizm inancına göre, ölülerin bir daha dünyaya geleceklerine inanılmaktadır. Ve bunun içinde ölüler yakılarak, külleri kutsal Ganj Nehrine atılır. Bu ölü yakma örenlerinde cenazenin üzerinde çok fazla odun görürseniz, bu ölen kişinin oldukça zengin olduğu anlamına gelmektedir.

Khajuraho Tapınakları

ŞEHİR: KHAJURAHO

Bu şehir Hindistan’da tapınaklar şehri olarak bilinir. Küçük bir kasaba büyüklüğünde ki bu şehirde en çok ilgi çeken şey; Khajuraho tapınaklarıdır. 9. ve 12 yüzyıllarda yapılan 85 tane tapınaktan sadece 25 tanesi sağlam bir şekilde ayakta kalmıştır. Bu tapınaklar savaş, kahramanlık ve aşk konularının işlendiği tapınaklardır. Ancak bir çok insanın en çok ilgisini çeken erotik tapınaklardır.

ŞEHİR: AGRA

Aşk adına ve aşk uğruna yapılan en güzel yapıt...

Tac Mahal: Hindistan’ı simgeleyen bu yapıt, mimarisi, gün batımında ve doğumunda görülen farklı manzaraları ile görenleri hayran bırakan bir yapıdır. Bu yapı yaklaşık olarak 21 yılda tamamlanmış ve yapımında 20 bin işçi çalıştırılmıştır. Beyaz mermerlerin içine karıştırılan değerli taşlar sayesinde, gün doğumunda ayrı, gün batımında ayrı renklere bürünmektedir. Tac Mahal’in çevresinde bulunan 4 tane kubbe dışa doğru eğik durmaktadır. Bu eğiklik bir mimari hatası değil aksine, bir önlemdir. Hindistan’da olabilecek bir deprem ya da zelzele de ana yapıya zarar gelmemesi için kuleler dışa doğru yapılmıştır.

Ancak Tac Mahal’i meşhur yapan kulelerin eğikliği ya da yapımında çalıştırılan işçi sayısı değildir. Tac Mahal’in yapılış nedeni, dünyanın en ilgi çekici yapılarından bir tanesi yapmıştır. Şah Cihanın çok sevdiği eşi, 14. çocuğunu doğururken ölür ve bu duruma çok üzülen Şah Cihan eşinin anısına Tac Mahal’i yaptırıyor. Bu yapı aşkın simgesi olarak algılanmaktadır.

Tac Mahal hakkında söylenebilecek son ayrıntı ise; Hindistan’a gelen bir çok ziyaretçi bu yapının gece ay ışığı altında seyretmek istiyordu. Bazı güvenlik önlemeleri yüzünden gece ziyaretleri yasaklanmıştı. Ancak alınan son karara göre 2006 yılına kadar bu yapıyı gece ziyaret edebileceksiniz. Bu fırsatı kaçırmakta yarar var.

Agra Kalesi: Bu kale Tac Mahal’in karşısında bulunuyor. 4 tane kapısı bulunan kalenin, ancak 2 kapısı sağlam olarak günümüze kadar gelebilmiştir.

Bu kaleden görünen Tac Mahal manzarası oldukça güzeldir. Bu kalenin de Tac Mahal kadar oldukça etkileyici bir hikayesi vardır. Tac Mahal’i yapımında oldukça yüklü paralar harcanması ve neredeyse ülke ekonomisinin çökmek üzere olmasına oldukça sinirlenen, Şah Cihan’ın oğlu Evrengzib, önce babasını tahtan indirir sonra Agra Kalesi’ne kapatır. Şah Cihan ömrünün geri kalan 7 yıllını bu kaleden aşkı uğruna yaptırdığı Tac Mahal’i seyrederek geçirir.

NE YESEK?

Hindistan bugüne kadar bu ülkeye göç eden bir çok değişik milletin yemek kültürlerinden karışımından oluşan bir mutfak kültüründe sahiptir. Ancak farklı milletlerin ne kadar etkisinde kalmış olsa da, genel anlamda Hint mutfağından fazla bir şey kaybetmemiştir.

Hint mutfağından bahsetmek gerekirse; her yemeklerinde rastlayabileceğiniz ilk şey çeşitli baharatlar olacaktır. Baharatlı yemeklerin haricinde meyve ve sebzede bu ülkede yiyebileceğiniz bir diğer ürünler arasında yer almaktadır. Özellikle ülkenin yöresel meyvesi olan mangoyu ve papayayı afiyetle yiyebilirsiniz.

Hindistanlıların vejeteryan oldukları herkesçe bilinmektedir. Ancak Hindistan da farklı milletlerden bir çok insan yaşaması vejeteryan olan bu ülkede, et ve et ürünleri bulabileceğiniz anlamına gelmektedir. Ancak Hindistan gibi sıcak bir ülkede, kebap, köfte ya da tandır tarzında yiyecekler yemek mideniz için ne kadar yararlıdır bilinmez!

Baharat ülkesi

Hindistan’da hemen hemen her yemekte, değişik baharatların karışımından farklı yiyecekler ortaya çıkmaktadır. Hindistan’da bulunan bütün pazarlarda, alışveriş yapabileceğiniz mekanlarda ilk rastlayacağınız ürünlerin başında baharat ve baharat çeşitleri gelmektedir. Baharat kokuları ülkeyi öylesine bir sarmıştır ki! Hindistan’da uçağınızdan ilk indiğiniz anda baharat kokuları ile karşılaştığınız da bu ülkenin baharat ülkesi olduğunu anlayacaksınız.

NE ALSAK

Hindistan’da alışveriş seçeneği olarak ilk düşünebileceğiniz, Hindistan’a özgü olan kıyafetler olabilir. İpek dokuma ve keten kumaşlardan yapılan kıyafetlere "sari" adı verilmektedir. Sariler; renkleri ve giyiliş tarzları ile insanların sosyal statülerini belli eder. Sariler, aslında 5 metrelik bir kumaştır ve bu kumaş vücudunuzu sarararak kıyafet konumuna gelmektedir.

Sari’yi ister ülkeye ilk ziyaretlerinizde satın alıp bütün Hindistan geziniz boyunca kendinizi ülkenin mistik havasının içinde hissederek gezin, isterseniz de Hindistan kültürünü, sevdiklerinize hediye edin... artık seçim size kalmış!

Sarilerin haricinde Hindistan, kumaş konusunda oldukça iddialı olan ülkelerin arasında yer almaktadır. Yerel pazarlardan tutun da en lüks mağazalara kadar bir çok yerde başta ipek dokuma olmak üzere rengarenk kumaş çeşitlerini bulabilirsiniz. Ancak kumaşlar konusunda Varanasi şehri diğer şehirlere nazaran en popüler olan şehirdir. Elbette ki Hindistan’dan satın alınabilecek ürünler sadece kıyafetlerle ya da kumaşlarla sınırlı değildir. Bu ülkede alışveriş yapmanın en keyifli taraflardan bir tanesi oldukça ucuz bir ülke olmasıdır. Bu ucuz ülkede satın alabileceğiniz ürünler genel olarak yöre halkının ürettiği ürünlerdir. Heykeller, oyma işi objeler, halı ve kilimler satın alınabilecek olduğunuz ürünlerden sadece birkaç tanesidir.

Tüm dünyada kadınlar için takının oldukça büyük önemi vardır. Hindistan’da da ister zengin olsun, ister fakir... sokaklarda kadınların takıya olan düşkünlüklerini gözünüze çarpacaktır. Bilezikler, küpeler, kolyeler... ve sizde bu süs dünyasına ayak uydurarak oldukça değişik takılar satın alabilirsiniz.

Gelelim Hindistan’da alışveriş yapabileceğiniz yerlere, bunun için belli bir şehir ya da bir alışveriş merkezi belirlemek doğru olmaz! Çünkü Hindistan’da alışveriş caddelerde pazarlar da, ara sokalar da kısacası her yerde yapılır. Ancak Hindistan’da alışveriş yapmak için alışveriş merkezleri de yok değil! Ancak bir ülkeyi ziyaret ettiğiniz de bu ülkenin en güzel tarafı, o ülkeyi tüm kültürüyle yaşamak olduğunu düşünüyorsanız, alışverişlerinizi mağazalardan değil de bir anda önünüze çıkan seyyar satıcılardan yapın!

Hindistan’da alışveriş için söylenebilecek son ayrıntı ise; bu ülke ne kadar ucuz olsa da satın almak istediğiniz ürünün için kesinlikle sıkı bir pazarlı yapmalısınız.

EĞLENCE ZAMANI

Hindistan’da eğlence anlamında farklı bir kültürün tüm izlerini bulacaksınız. Bu ülkede neredeyse her gün ayrı özel bir gün kutlanır. Bu kutlanan festivallerin hepsi ayrı bir coşku, ayrı bir eğlence içinde geçer. Hint müziğinin ezgileri Hintli kadınların dans edişleri ile birleşince, tadına doyum olmaz bir keyif çıkar ortaya.

Hindistan’da dansın oldukça büyük bir önemi vardır, gerek inançları gerekse yaşam kültürleri doğrultusunda dans Hindistan’da bir yaşam biçimidir. Bundan 6000 yıl öncesinde bulunan kazılardan ortaya çıkan Hintli kadınların motiflerine bakıldığı zaman Hindistan’da kadınların eski yıllardan bu yana dansa ve müziğe ne kadar düşkün oldukları anlaşılmaktadır.

Hindistan’da dans figürleri hakkında bahsetmek gerekirse; bu ülkede dans sadece el ve ayak hareketleriyle yapılan sıradan bir olay değildir. Bu ülkede dans; konsantrasyon ve yapılan işe adapte olma anlamına gelmektedir. Hindistan’da dans, kişinin vücut diliyle kendini karşısında ki insana anlatma, duygularını ifade etme biçimidir. Hindistan’da müzik kültürü açısından oldukça farklı ezgiler duymanızın en büyük nedenlerinden bir tanesi ise; çalgıların oldukça değişik olmasından kaynaklanmaktadır. Bu çalgıların bazıları üflemeli bazıları ise, vurmalı çalgılardır.

HİNDİSTAN’DA ULAŞIM

Hindistan’da trafik biraz karışıktır. Bu karışıklığın en büyük nedeni ise; ana caddenin ortasında bir anda beliren ineklerdir. Bu durum tüm trafiği bir anda felç edebilir, ve o anda aşırı şekilde etraftan gelen korna sesleri de işin tuzu biberi olacaktır. İçinde bulunduğunuz durum, biraz sinir edici olsa da, zamanla bunun Hintlilerin inançlarının bir parçası olduğunu kabul edersiniz.

Hindistan’da ulaşım için tercih edebileceğiniz araçlardan bahsetmek gerekirse; bu kadar karışık bir trafikte bir yerden bir yere ulaşmak için tercih edilecek araçlar, ufak arabalardır. Motosikletler ve çek çekler ilk tercihiniz olabilir. Ufak araçlarla bir anda sıkışan trafikte ara sokaklara girerek kurtulabilirsiniz. Tabii bunun için iyi bir şoföre ihtiyacınız olduğunu da unutmayın!

Gez: Delhi’de ki Kırmızı Kaleyi gez.
İzle: Varanasi’de yapılan ölü yakma törenlerini izle.
Öğren: Tac Mahal ve Agra Kalesi'nin hikayesini öğren.
Taktir et: Hayvanlara verilen önemi taktir et.
Seyret: Hintli kadınların dans edişlerini seyret.
Araştır: Hindu inancını araştır.
Kaçırma: Tac Mahal 2006’ya kadar geceleri ziyaret ediliyor bu fırsatı kaçırma.
Satın al: Sari satın al.
Hayran kal: Tac Mahal’e hayran kal

Gürcistan Tatil Rehberi

Doğal güzelliği, tarihi, sahilleri, yemek kültürü ve yaşam tarzları ile yanı başınızda ki dünya...Gürcistan ziyaretinizde size değişik keyifler yaşatacak olan en önemli özelliklerden bir tanesi ise Gürcistan’da yiyeceğiniz yemeklerdir. Gürcistan’da bir çok restoranda bu ülkeye ait olan yemeklerin tadına bakabilirsiniz.

GÜRCİSTAN BİLGİLERİ

Telefon kodu : 995 Tiflis: 995 32
Önemli şehirleri : Tbilisi, Kutaisi, Rustavi, Batum, Sukhumi
Para birimi: Lari
Yüzölçümü: 69.700 km2
Saat farkı: Saatlerinizi 1 saat ileri almayı unutmayın
Resmi dil: % 71 Gürcüce, % 9 Rusça, %7 Ermenice, %6 Azerice ve % 7 lik bir kesimde diğer dilleri konuşmaktadır.
Başkenti : Tiflis
Sıcaklık : Caucasus dağları alanında kışlar soğuk, yoğun karlı güneyde ise daha hafif kışlar yaşanıyor. Yazlar genellikle doğuda sıcak, Karadeniz kıyılarında Akdeniz etkisiyle ılık ve güzel geçmektedir
Nüfus: Yaklaşık 4,677,401
Vize: Ülkeye giriş Türk vatandaşlarına vize zorunluluğunu getirmektedir. Vize formunun doldurularak 1 fotoğraf ve vize harcı yatırılması suretiyle İstanbul’daki başkonsolosluğa başvurmak yeterlidir. Diğer bir yerden Sarp sınır kapısından (Artvin-Hopa) yapılacak çıkışlarda da sınırlarda bekletilmeksizin vize verilmektedir. Buradaki vize harcı diğerlerine göre daha ucuzdur
Telefon kodu : 995 Tiflis: 995 32

Gürcistan batısında Karadeniz, güneyinde Türkiye ve Ermenistan, doğusunda Azerbeycan, kuzeyinde ise Rusya ile çevrilmiştir. Başkenti Tiflis olan Gürcistan, yaklaşık 4,677,401 nüfuslu bir ülkedir. Karadeniz’e yakınlığı ile yemek kültürleri ve yaşam tarzları bakımından Türkiye ile bir çok benzerlikleri vardır. Resmi dilleri Gürcüce olsa da, Karadeniz’de olduğu gibi Gürcistan’ın da bazı bölgelerinde lazca konuşulmaktadır. Gürcülerin yaşam kültürlerine sıkı sıkı bağlı bir topluluk olmaları burayı ziyaret eden bir çok insana ilgi çekici gelmektedir.

BAŞKENT: TİFLİS

Tiflis

Tiflis, Gürcistan’ın başkentidir. Nüfusu yaklaşık 1.253.000’dir. Başkent ismini, ülkede bulunan kükürt kaynaklarından dolayı, sıcaklık anlamına gelen Tiflis kelimesinden almıştır. Tiflis’te göz zevkiniz okşayacak olan fazlasıyla doğal güzellik vardır. Eski bahçeler, doğal parklar ile oldukça güzel manzaralar ortaya çıkmaktadır.

Tiflis, doğal güzelliğin yanı sıra, tarihi mekanlarıyla da oldukça ilgi odağı olan bir şehirdir. Eski zamanlardan kalma olan Narikhala Kilisesi ve Mtaki Nehri’nin sağ kıyısında, Narikhala Kalesi’nin karşısında yer alan Metekhi Kilisesi oldukça hoş yapılar arasında yer almaktadır. Sioni Katedrali ve 6 yüzyıldan kalan, 5. Anchiskhati Kilisesi ise bir diğer güzel binalar arasında yer alır.

Tiflis, kültürel ve eğitimsel bir merkezdir. Tiflis’de, 1941’de kurulmuş Olan Bilim Akademisi, 1918 yılında yapılmış olan Üniversite, Konservatuar, Sanat Akademisi ve çeşitli sayıda tiyatro, müze vardır. Mtatsminda Dağındaki Pantheonda başkentte görebileceğiniz yerlerden sadece bir kaçıdır.

Gürcistan’da başkentin güzelliklerinin dışında görülmesi gereken diğer şehirler ise; Hopa, Batumi ve Sokhumai’dir. Bu şehirler sahil bölgelerinde olduğu için yaz aylarında turistlerin ilgisini çeken şehirlerdir. Kumsalları, yeşil doğası, masmavi denizi ile keşfedilmesi gereken şehirler arasında yer almaktadır. Burada bulunan iki katlı ve dışarıdan merdivenli evlerin mimarisi de ülkede Akdeniz kasabası havası yaratmaktadır.

NE YESEK?

Gürcistan ziyaretinizde size değişik keyifler yaşatacak olan en önemli özelliklerden bir tanesi ise Gürcistan’da yiyeceğiniz yemeklerdir. Gürcistan’da bir çok restoranda bu ülkeye ait olan yemeklerin tadına bakabilirsiniz. Bir ülkenin tarihini öğrenmek, kültürel yerlerini gezmek ya da sahillerinde güneşlenmek kadar bir ülkeyi tam anlamıyla tanımak için o ülkenin enfes yemeklerinin tadına bakmalısınız. Gürcistan kendi kültürlerini tanıtmak için size oldukça değişik yemekler sunacak ülkelerden bir tanesidir. Gürcistan'da ziyafet sofralarınızda, masalardan, mısır ekmeğini eksik etmemeleri Karadeniz yemekleriyle en büyük ortak noktalarıdır. Ancak Gürcü yemeklerine oldukça değişik lezzet ve özellik katan en büyük ayrıntı ise yemeklerin içine katmış oldukları soslardır. Gürcü yemeklerinde değişik kokular ve tatlar bulmanızın en büyük nedeni, bol baharatlı soslardır. Soslar genellikle ceviz, mısır kişniş, reyhan ve safran gibi baharatlar kullanılarak yapılmaktadır. Gürcistan sofralarında deniz ürünlerinin de oldukça büyük bir önemi vardır. Ancak burada tadına bakacağınız deniz ürünlerinin lezzetlerinin farklı olmasının nedeni de her yemekte olduğu gibi soslardır. Gürcistan'da soslu, baharatlı enfes yemeklerin üzerine bir bardak "Borjomi" maden suyunun tadına bakmayı unutmayın.

Gürcistan’da yemeklerde size eşlik edecek olan içecek ise genellikle Adeca üzümlerinden yapılan şaraplardır. Gürcistan’da en ünlü şarap ise; "Bagrationi" şaraplarıdır. Hem yemeklerinizde size eşlik edecek, hem de yemek sonralarında eğlencelerinize ortak olacak enfes şarapların tadına bakmadan dönmeyin.

Gürcü yemekleri eğer ki damak tadına uymazsa bu ülkede aç kalmaktan korkmayın! Gürcistan’da bir çok restoran kendi kültürlerine ait yemekler sunduğu kadar dünya mutfaklarından lezzetleri de ziyaretçilerin sunmaktadır. Fast food yiyeceklerden, uzakdoğu yemeklerine kadar aradığınız her çeşitte yemeği Gürcistan restoranlarında bulmanız mümkün.

NE ALSAK?

Gürcistan gezinizin dönüşünde sevdiklerinize ve kendinize bu gezinizi hatırlatacak hediyeler satın almak isterseniz; Gürcistan’da resim ve tablolar gelen ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekmektedir. Sanatın her dalına oldukça ilgili olan Gürcüler, sanat aşklarını sokaklara taşımışlardır. Gürcistan’ın meşhur caddelerinde ya da ara sokaklarında oldukça yetenekli “sokak ressamlarına” rastlayabilirsiniz. Ancak resim dışında başka ürünler satın almak isterseniz; Gürcistan’da antika ürünlerin ve antikacıların oldukça meşhur olduğunu unutmayın!

Gez: Tiflis’i gez.
Gör: Batumi sahillerini gör.
Satın al: Antika satın al.
Hayran kal: Sokak ressamlarına hayran kal.
Tadına bak: Şarapların tadına bak

Fransa Tatil Rehberi

Eiffel kulesi, Şanzelize Caddesi ve diğer şehirleri ile Fransa Avrupa'nın en güzel ülkelerinden.En iyi aşçıların Fransız olması ve en iyi restoranların Fransa'da bulunması, bu ülkede ne kadar keyifli yemekler yiyeceğiniz bir göstergesidir.

FRANSA BİLGİLERİ

Önemli şehirleri : Paris, Marseille, Lyon, Toulouse, Strasbourg, Bordeaux
Uçuş süresi: 3,5 saat (İyi yolculuklar)
Para birimi: Euro
Yüzölçümü: 543.965 kilometrekare
Saat farkı: Saatlerinizi 1 saat geri almayı unutmayın!
Resmi dil: Fransızca'dır. Fakat İngilizce genelde anlaşılır
Başkenti : Paris
Sıcaklık : Fransa'nın kuzeyinde kışlar soguk, yazlar yağışlı geçerken güneyinde ise, kışlar ılık, yazlar ise sıcak ve kurak geçer.
Vize: Fransa Türk vatandaşlarına vize uygulamaktadır.

ÖNEMLİ TELEFONLAR

Nasıl telefon edilir: 00+90+alan kodu+telefon numarası (Cep telefonları çalışmaktadır.)
Türk konsolosluğu: 16, Avenue de Lamballe 75016 Paris Tel: (1) 4524 5224
Telefon kodu : 33
Ambulans: 17-0115 veya 43 78 26 26
Polis: 17

NEREYİ GEZSEK?

BAŞKENT: PARİS

Eiffel Kulesi: Paris'in hatta Fransa'nın sembolü olan meşhur Eiffel Kulesi her gün milyonlarca turistin akınına uğruyor. Eiffel'in en tepesine çıkıp da muazzam Paris görüntüsünü seyrettiğinizde "iyi ki gelmişim" diyeceksiniz.

(Louvre Müzesi): Eğer müzelere resimlere heykellere meraklıysanız, dünyaca ünlü bu müzeyi görmeden Fransa'yı gördüm demeniz biraz yanlış olur. Bu müzeyi görmek için içinizde özel bir müze aşkı olmasına da gerek yok! sadece "Mona Lisa burada sergileniyor" desek, sanırım bu müzeyi ziyaret etmek için oldukça büyük bir neden...

Seine Nehri: Paris'i birde gece ışıl ışılken ve nehirde hoş bir akşam gezisi sırası görme fikri hoş değil mi? Bunun gerçekten sizi büyüleyeceğini düşünen Fransızlar bu imkanı size sunmuşken neden bunu değerlendirmeyesiniz ki?

"Champs Elyees" (Şanzelize): Bu ismi duymuş olma ihtimaliniz çok yüksek ama bu caddeyi kendi gözlerinizle görmek ve İstanbul'da Şanzelize benzetmesi yapılan bir çok semtle arasında ki farkı fark etmek hiç de zor olmasa gerek! Alışveriş, moda, kafeler restoranlar bu sokakta toplanmış adeta sizi keyif yapmaya çağırıyor.

ŞEHİR: BORDEAUX

Şarap, şarap ve şarap... Dünyanın en büyük ve en eski şarapları bu bölgede üretilir. Özellikle Fransızlar kırmızı şarap konusunda çok iddialıdırlar. Şarap üretimi konusunda çok elverişli bir iklime sahip olan bölgede bulunan şarap fabrikalarını gezme fırsatını sakın kaçırmayın!

Paris'e 579 kilometre uzaklıkta olan bu şehrin, bir diğer özelliği de futbol tutkunlarını ilgilendirecek türden. Birçok futbol maçlarının bu şehirde oynanıyor. Bu statları maç kargaşası olmadan görmekte size ayrı bir keyif verecektir .

ŞEHİR: MARSEİLLE

Bordeaux ve Lyon gibi bir futbol şehri olan Marseille de futbol tutkunları için gezmeye doyum olmayan şehirler arasında.

ŞEHİR: STRASBOURG

Tarihi geçmişi ile ilgi odağı olan şehrin en önemli özelliklerinden birside; Avrupa’nın en önemli kaplıcalarından biri olan "Baden-Baden" kaplıcalarının bu şehirde olmasıdır. Ayrıca aralık ayında Starsbourg'da kurulan Noel Pazarı'da dünyanın 4 bir yanından turistleri buraya çekmektedir. Noel zamanı, meydana büyük bir Noel ağacı dikilir ve her yer ışıl ışıl bir şölen havası içindedir. Son bir ayrıntı olarak; Strasbourg’a gelmişken buraya özel olan beyaz (bianco) şaraplarının tadına bakmadan asla dönmeyin, pişman olabilirsiniz!

NE YESEK?

En iyi aşçıların Fransız olması ve en iyi restoranların Fransa'da bulunması, bu ülkede ne kadar keyifli yemekler yiyeceğiniz bir göstergesidir. Fransa da keyifle ve zevkle kurulan masalarda, bir yandan şarabınızı yudumlarken, bir yandan da bulunduğunuz şehrin manzarasını seyre dalmak sizi büyülemeye yetecektir. Fransa'nın, özenle hazırlanan masalar dışında, bütün dünyaya yayılan bir mutfak kültürü vardır. Yemeklerinde genellikle et veya et suyu kullanılır. Özel peynirlerini de birçok yemeğin içine katarak farklı tatlar ortaya çıkarmayı başarmışlardır.

Şanzelize

Fas Tatil Rehberi

Sahra çölünün büyüsü, meydanlarında yapılan keyifli gösterileri, renkli binaları ile Fas, düşündüğünüzden daha farklı bir ülke...Marakeş’in oldukça eski bir tarihi vardır. 1062 yılında Almoravide hanedanlığının başkenti olarak kurulmuştur, hanedanlığın başkenti olmasıyla oldukça güç kazanmıştır, ve zamanla önemli bir ticaret kenti olmaya başlamıştır.

FAS BİLGİLERİ

Ülkenin tam ismi : Fas Krallığı
Önemli şehirleri : Rabat, Marakeş, Casablanca,
Uçuş süresi: 3,5 saat
Para birimi: Dirhem
Yüzölçümü: 446.550 km2, Batı Sahara Dahil 710.850 km2
Saat farkı: Saatlerinizi 2 saat geri almayı unutmayın!
Resmi dil: Arapça, Fransızca
Başkenti : Rabat
Sıcaklık : Fas bulunduğu bölge itibariyle çöl iklimi yaşamaktadır. Yaz ayları 40 dereceyi bulan sıcaklık, kış aylarında - 20 dereceye kadar düşüş gösterir.
Nüfus: Yaklaşık 30,1 Milyon
Vize: Fas Türkiye'ye vize uygulamıyor.

ÖNEMLİ TELEFONLAR

Nasıl telefon edilir: 00 + 90 + alan kodu + telefon numarası (cep telefonları çalışmaktadır)
Türk temsilcilikleri: Temsilcilikler:Rabat ( Rabat ) Adres:7, Avenue de Fes RABAT
Telefon:( 212-3 ) 776 26 05 - 776 26 58 Faks:( 212-3 ) 766 04 76
Telefon kodu : 212

NEREYİ GEZSEK?

ŞEHİR: MARAKEŞ

Marakeş’in oldukça eski bir tarihi vardır. 1062 yılında Almoravide hanedanlığının başkenti olarak kurulmuştur, hanedanlığın başkenti olmasıyla oldukça güç kazanmıştır, ve zamanla önemli bir ticaret kenti olmaya başlamıştır. Marakeş’in gelişmesi ve büyümesi bu tarihlere dayanmaktadır. Ticaret kenti olmasından dolayı, kente fazlasıyla bina ve tarihi eserler yapılmıştır.

Fas'ın her şehrinde, eski ve yeni şehir diye bir ayrım vardır. Eski şehir, büyüleyici yapılar camiiler saraylar dar sokaklar ve bu dar sokaklarda bulunan küçük atölyelerden oluşuyor. Yeni şehir ise, daha çok modern oteller yüksek binalar lüks kafelerden meydana gelmektedir.

Djemaa el Fnaa Meydanı: Bu meydan Marakeş’in kalbi gibidir. Bu meydan için Fas’ta gezilebilecek ilk yer denilebilir. Tam anlamıyla Fas kültürünü yaşamak istiyorsanız, bu meydanda uzun saatlerinizi geçirebilirsiniz. Gece başka gündüz bambaşka olan bu meydanda, farklı bir dünyayla karşılaşmaya hazır olun.

Bir yanda yılan gösterileri, bir yanda büyücüler, bir yanda hikaye anlatanlar, bir yanda incik boncuk tezgahları, kumaşlar dokumalar kilimler... ve renkli kıyafetleriyle Faslı insanlar... bu meydan Fas için, renklerin dünyası yakıştırmasının nedenini anlatır gibi...

The Souk (Geleneksel Çarşı): Burası biraz karışık bir düzene sahip olan bir çarşıdır. Labirent gibi olan sokaklarında kaybolabilirsiniz. Geleneksel Çarşı’da, deri eşyalar kumaşlar kilimler gümüş objeler gibi aradığınız her türlü eşyayı burada bulabilmeniz mümkün. Bu çarşıda satın almak istediğiniz bir ürün için, "biraz dolaşayım dönüşte satın alırım" diye bir düşünceye kapılmayın. Çünkü bu çarşıda bir kere gördüğünüz bir dükkanı bir daha bulma olasılığınız biraz az doğrusu!

Kutubiye Camii: Bu camii Marakeş’in sembolü olarak görülmektedir. 19. yüzyılda inşa edilmiş olan bu yapı, Marakeş'te görülmeye değer yapılar arsında yer alıyor.

ŞEHİR: CASABLANCA

"Bir daha çal Sam" bu sözler size neyi hatırlatıyor? Humphrey Bogart, Ingrid Bergman’ın oynadığı efsanevi film Casablanca...

Casablanca’yı sadece bu filmle geçiştirmek biraz haksızlık olur doğrusu! Casablanca şehri bir filmle hatırlanmaktan, daha fazlasını hak ediyor. Fas’ın bu şehrinin diğer şehirlerine göre daha modern bir görünüşü vardır. Palmiye ağaçları okyanusun dalgalı suyu kilometrelerce uzanan sahiliyle Fas'ın diğer şehirlerine nazaran farklı bir görüntü sergilemektedir.

Hassan II Camii: 210 metre olan minaresiyle dünyanın en uzun minareli camisi olma özelliğine sahiptir. Bu camii denizin kenarına kurulmuş olmasıyla dikkat çekmektedir. Camiinin içine girmek yasak ancak, geniş bir alanda olan bu camii bir yanda mavi okyanus, bir yanda camiinin etkileyici görüntüsü ile Fas’ta görülmesi gereken yapıların başında yer alıyor.

ŞEHİR: FES

Bu şehir tipik bir Fas şehridir. Burada Fas’a ait olan bir çok özellikle karşılaşabilirsiniz. Uzun surlar camiiler, kale kapıları... Fes şehri surlarla ikiye ayrılmıştır. Surların içinde kalan şehre, Eski Şehir yani Medina denmektedir.

Medina: Medina’ya giriş için bir çok kapı vardır. Bu kapılardan içeri girdiğinizde kendinizi daracık sokaklarda bulabilirsiniz, bu dar sokaklarda yeni yerler keşfedebilir, burada bulunan küçük dükkanlardan alışveriş yapabilirsiniz. Ancak dar sokaklarda yürürken yanınızdan geçen at ve eşeklere yol vermek zorunda kalabilirsiniz!

Medina’da 300 hektarlık bir çarşı bulunmaktadır bu çarşının içinde atölyeler fırınlar bulunur. Bu çarşının en büyük özelliklerinden biri ise, dünyaca ünlü Fes Porselenlerinin atölyelerinin burada bulunuyor olmasıdır. Bir avuç çamurdan, güzel bir sanat eserine dönüşen porselenleri görmek isterseniz Medina tam size göre bir yer...

Kairouan Cami: Bu camii 15 bin kişi kapasiteli bir ibadethanedir. Bu camiye Müslüman olmayanların girmesi yasaktır. Burası Fes’te dikkat çekici yapılardan bir tanesidir.

ŞEHİR: ESSAOUIRA

Fas’ın Atlas Okyanusu kıyılarında olan bu kentinde, bir yanda Fas kültürünün gelenek ve göreneklerini yaşayabilir, bir yanda ise dalgalı okyanusun keyfini çıkarabilirsiniz, beyaz köpüklerin arasında sörf yapabilir iç şehirde beyaz ve maviden oluşan yapıları inceleyebilir, dış şehirde bulunan modern yapıları gezebilir, özel tasarımlı kafelerinde nane çayı içerek keyfi yapabilirsiniz.

SAHRA ÇÖLÜ

"Timbuktu 52 gün" göreceğiniz bu levhanın anlamı eski zamanlarda bedevilerin bu çölü 52 günde geçtiklerini ifade etmektedir. Evet Fas’tasınız ve buranın tam anlamıyla her şeyini anlamak için uçsuz bucaksız çöllerinde develerin sırtında kafanızda büyük şapkalar ya da daha mistik bir hava için Faslıların giydiği pelerinleri giyerek, çadırlarda konaklayabilir, gece çöl soğuğunda kumların üzerinden gökyüzünü ve yıldızları seyredebilirsiniz.

Ancak çölde dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar var. Öncelikle bol bol su tüketmeye çalışın, ince ve pamuklu kıyafetler giyin, ve yanınıza mutlaka çok iyi bir harita alın.

Endonezya Tatil Rehberi

13 bin adadan oluşan bir ülke. Denizi kumsalları tapınakları ve daha birçok özelliği ile yılın hergünü ziyarete açık...Endonezya; 13 bin irili ufaklı adadan oluşan bir ülkedir. Farklı farklı zevklere hitap edebilecek birçok özelliği bulabileceğiniz bu ülke, kimilerine göre, plaj ve denizleri ile bulunmaz bir yer.

ENDONEZYA BİLGİLERİ

Önemli şehirleri : Jakarta, Bali, Lombok
Uçuş süresi: 13 saat ( İyi uçuşlar)
Para birimi: Endonezya Rupiahı
Yüzölçümü: 1,919,443 kilometrekare
Saat farkı: Saatlerinizi 6 saat ileri almayı unutmayın!
Resmi dil: Endonezyaca'dır. Ancak İngilizce genellikle bilinir.
Başkenti : Jakarta
Sıcaklık : Kasım'dan Mayıs'a kadar olan yaz aylarında sıcaklık 27-35 C arasında değişiyor. Kışın ise sıcaklık 18-25 derece arasındadır. Her mevsim yağmur görülür.
Nüfus: Yaklaşık 231 328 092

ÖNEMLİ TELEFONLAR

Nasıl telefon edilir: 00+90+Alan kodu+ Telefon numarası. (Cep telefonu çalışmamaktadır)
Türk konsolosluğu: Jakarta, Jalan Rasuna Said, Kav-1 Kuningan 12950 Tel : 21 525 6250
Telefon kodu : 62 (Jakarta :21)
Ambulans: 118
Polis: 110

NEREYİ GEZSEK?

Endonezya; 13 bin irili ufaklı adadan oluşan bir ülkedir. Farklı farklı zevklere hitap edebilecek birçok özelliği bulabileceğiniz bu ülke, kimilerine göre, plaj ve denizleri ile bulunmaz bir yer. Kimilerine göre, çeşitli spor aktivitelerini yapabileceğiniz bir su sporları cenneti. Kimilerine göre, ada halkının kendi imalatı olan tahta oymacılığı ürünlerden satın almanın keyfini yaşayabiliyor olmak, kimilerine göre ise, farklı bir din, farklı bir inanç dolayısıyla yaşanan farklı hayatları görmek, ibadet edilen tapınakların gezmek ve keşfetmektir Endonezya...

ADA: BALİ ADASI

Denpasar

Küçük Sunda Adalarına bağlı olan Bali Adaları, Endonezya'nın en çok turistik çeken adasıdır. "Tanrıların Adası" adı ile bilinen adada çok sayıda tapınaklar, heykeller ve birçok eser vardır. Adanın her alanına ada halkının inancı olan Hinduizmin etkisinin görmek mümkün.

Bali adasının en büyük kenti Denpasar'dır. Denpasar ve çevresinde 10 binden fazla tapınak ve bir çok yanardağ vardır. Keşfedilmeyi bekleyen yeşil bir doğa, Bali Adasını meşhur eden bembeyaz kumları ve masmavi denizi... Yanardağların eteklerinde taraçalı bir şekilde bulunan pirinç tarlalarının görünüşü ve neredeyse yılın her günü yaz mevsimi yaşayan iklimi sayesinde Bali Adası her zaman gözde...

ŞEHİR: LOMBOK

Lombok

Bali Adasının doğusunda bulunan Lombok yemek kültürü, yaşama biçimleri ve tabii ki de bütün Endonezya adalarında olduğu gibi mükemmel bir doğa, keşfedilmeye hazır yeşillikler yanardağları mercan kayalıkları bamboo evlerinde konaklamanın verdiği keyif, tırmanış yapabileceğiniz yüksek dağları tepeleri koyları, küçük at arabalarıyla gezi yapma imkanı, kumsalları denizi ile Lombok düşlerinizin ötesinde bir yer.

Lombok Adası, Bali Adalarına benzetilse de Bali Adası'ndan en büyük farkı yeni yeni keşfediliyor olmasından dolayı tabiatının, koylarının otellerle ve tatil köyleriyle bozulmadan kalmasıdır. Sessiz sakin ve bir o kadarda eğlenceli bir tatil arayanlar için...

ŞEHİR: YOKYOKARTA

Java adasında başkent Jakarta'dan sonra en büyük olan ikinci şehirdir. Java adalarının arasında en çok korunan adalarından biridir. Tapınaklarının UNESCO tarafından korunuyor olması bu ada da bulunan bütün yapıları, neredeyse korunuyor havasına sokmuştur. İki katlı evleri ile tam bir tatil kasabası havası görünümünde olan Yokyokarta'da görülebilecek bir çok tapınak, saray ve doğa güzelliklerinin dışında tabii ki de deniz, güneş, kum üçlüsünün sizi içine çekeceği bir yer.

NE YESEK?

Pirinç Tarlası

Endonezya mutfağı çok değişik tatlarla bezenmiş bir mutfaktır. Ülkenin en önemli yiyeceği pirinçtir. Endonezya topraklarında yetişen pirinçler size bir yandan tarlalarda ki taraçalı görüntüsü ile göz ziyafeti çektirirken, bir yandan da Endonezya halkının "Tanrının bir armağanı olarak" nitelendirdikleri ana yemekleridir. Endonezya halkı, birçok baharatı karıştırarak elde etmiş oldukları değişik karışımlarla Endonezya mutfağını diğer ülke mutfaklarından ayırmaktadır. Endonezya'da her bölgede farklı baharatlar ve meyveler yetiştiği için, her bölgenin kendine has yemekleri vardır. Mesela Bali adalarında bulunan 13 bitkinin karışımı olan "Balinese Spice Mixi" (yabani zencefil) yemeklerine karıştırarak farklı lezzetler elde ediyorlar. Tabii ki de Endonezya'da karışımlarla elde edilmiş soslarla yapılan yemeklerin dışında tropikal meyvelerin değişik çeşitlerini bulabileceğiniz bir ülkedir.

Endonezya'da her adasında bulacağınız farklı tatlarda ki yemeklerin tadına bakmadan dönmeyin. Adaların turistik olarak gelişmiş olmasının sonucunda oteller, tatil köyleri ve bunların beraberinde açılan dünyaca ünlü restoranlarda Endonezya yemeklerinin tadına bakabilirsiniz. Ama oldu da! egzotik yemekler hoşunuza gitmezse, Endonezya'da kolaylıkla tadına alışık olduğunuz yemeklerin bulunduğu restoranları da bulabilirsiniz.

NE ALSAK?

Alışveriş adına Endonezya da en çok rastlayacağınız şey; ada halkının yapmış olduğu ürünler olacaktır. Bu ürünler çeşitli yöreler göre değişiyor. Mesela; Bali adaları, tahta oymacılığı ile dünyaca meşhur olmuştur. Ubud, bölgesinde ise, sanat eserleri ve tablo satın alabilirsiniz.

Eğer aradığınız markalı ürünler, lüks butikler ise merak etmeyin burada onlardan da fazlasıyla mevcut. Bali adalarında bulunan Kuta bölgesinde, aradığınız her markaya ait olan bir çok mağazayı bulabilirsiniz.

Endonezya'dan alacağınız en güzel şeylerden biri ise; ahşap ev dekorasyonu için ürünler ve özellikle bambu bahçe mobilyaları olacaktır. Bir çok ünlü mobilya markalarının malzemeleri, Endonezya'dan temin edilir. Mesela; çok nadir olarak bulunan "tik" ağacından yapılan mobilyalar çok dayanıklı ve nadir bulunan bir malzeme olmasından dolayı çok pahalıya satılmaktadır. Endonezya topraklarında yetişen bu ağacın malzemesine birde yöre halkının ellerinin mahareti deyince ortaya çıkan eserler kesinlikle size Endonezya gezinizi en güzel şekilde hatırlatacak ürünlerden olacaktır.

EĞLENCE ZAMANI

Endonezya turizm alanında çok fazla geliştiği için, eğlence sektöründe de buna bağlı olarak oldukça gelişmişlerdir. Gelenekleri itibari ile yöresel dansları ile hem kendi eğlenip, hem de etrafındaki eğlendirebilecek gibi bir yaşam tarzları olduğundan, Endonezya'nın her şehrinde eğlenme fırsatınız çok fazla...

Lombok ve özellikle Bali Adalarında kurulan lüks oteller, beraberinde bir çok bar disko gece kulübü ve restoranında burada açılmasını sağlamıştır ve bu da, Endonezya'yı 24 saat süren bir eğlence kültürü ile yaşayan bir ülke haline almasına neden olmuştur.

Hinduizm inançları sayesinde yılın neredeyse her gününü özel bir gün olarak ilan etmeleri, beraberinde renkli kıyafetler, eğlenceli dakikalar ve özel dansların yarattığı eğlenceyi getirmiştir. Endonezya'da bulunan birçok gece kulübünde bu dansların ritmik hareketlerini izleyebilir, hatta yöre halkından bu dansın inceliklerini öğrenip çok eğlenceli dakikalar yaşayabilirsiniz.

Gez: Bembeyaz kumlu plajlarını gez.
Gör: Yanardağların eteklerinde bulunan pirinç tarlalarını gör.
Eğlen: Yöresel dansları eşliğinde eğlen.
Satın al: Tahta oymacılığı ile yapılan objelerden satın al.
Dikkat et: Aniden bastıran yağmurlara dikkat et.
Tadına bak: Değişik soslu ve baharatlı özel yemeklerinin tadına bak.
Hayran kal: Tapınaklarına hayran kal.

Danimarka Tatil Rehberi

Bira fabrikaları dünyaca ünlü limanı ve daha bir çok özelliği ile Danimarka gezilip görülmesi gereken bir şehir...Danimarka’da yeme içme gibi bir probleminizin olması imkansız. Çünkü şehirde çok sayıda restoran, kafe ve bar seçenekleriniz mevcut.

DANİMARKA BİLGİLERİ

Ülkenin tam ismi : Danimarka Krallığı
Önemli şehirleri : Kopenhag, Helsingor, Gedser, Ronne, Aarhus, Odense, Aalborg
Uçuş süresi: 3 saat (İyi yolculuklar)
Para birimi: Euro
Yüzölçümü: 43,094 kilometrekare
Saat farkı: Saatlerinizi 1 saat geri almayı unutmayın!
Resmi dil: Resmi dil Danimarkaca'dır. Ancak İngilizce yaygın olarak kullanılmaktadır.
Başkenti : Kopenhag
Sıcaklık : Genellikle bulutlu ve bol yağışlı bir ülkedir. Kısa bir yaz ve uzun bir kış iklimi hakimdir. Yılın en sıcak ayları haziran,temmuz ve ağustostur. Şubat ise en soğuk ayıdır .
Nüfus: Yaklaşık 5,352,815
Vize: Danimarka Türk vatandaşlarına vize uygulamaktadır.

ÖNEMLİ TELEFONLAR

Nasıl telefon edilir: 00+90+alan kodu+telefon numarası (Cep telefonları çalışmaktadır)
Türkiye büyükelçiliği: Turkish Embassy Rosbæksvej 15, 2100 Copenhagen O DENMARK Tel:(+45) 39 20 27 88 Fax:(+45) 39 20 51 66
Telefon kodu : 45
Ambulans: 112
Polis: 112

NEREYİ GEZSEK?

BAŞKENT: KOPENHAG

Little Mermaid: Danimarka ile özdeşleşmiş olan deniz kızı heykeli Little Mermaid, 1913 yılında heykeltıraş Edvard Ericksen tarafından yapılmıştır. Nyhavn Limanı yakınında bulunmaktadır. Şehir merkezinden bir otobüsle ulaşabilirsiniz.

Andersen Caddesi: Çocukluğumuzda okuduğumuz "Kibritçi Kız" masalının yazarı olan Andersen'un yaşadığı ev, bu caddede bulunmaktadır. Ayrıca bu caddenin üzerinde şehrin en önemli müzesi olan "Glytotek Müzesi'de" yer alıyor.

Tivoli: 80 dönümlük olan bu alan 1853 yılında kurulmuştur. İçinde lunaparktan restoranlara, hoş kafelerden, pantomim tiyatrosundan ve çin pavyonuna kadar birçok eğlenceli aktiviteyi bulabileceğiniz bir mekandır. Özellikle romantik yürüyüşler yapmak için eşsiz güzellikte bir ortamdır.

Carlsberg fabrikası: Yılda 200 bine yakın ziyaretçisi olan fabrikayı gezmeden dönmeyin. Biranın merkezindesiniz nede olsa!

ŞEHİR: HELSİNGOR ( ELSİNORE )

Danimarka’nın en şirin kasabalarından biri olan Helsingor, Kopenhag’a yaklaşık 50 kilometre uzaklıktadır. Kasabanın en önemli özelliği ise Shakspeare’in ünlü Hamlet’ine konu olan "Kronborg Kalesi'nin" burada bulunmasıdır.

NE YESEK?

Danimarka’da yeme içme gibi bir probleminizin olması imkansız. Çünkü şehirde çok sayıda restoran, kafe ve bar seçenekleriniz mevcut. İstediğiniz tarzda restoran ve kafeyi her adım başında bulabilirsiniz. Hoş kafeler arıyorsanız; "Tivoli bahçelerinde" keyif yapabilirsiniz. Özellikle de "Pitorest Nyhawn Limanı" çevresinde yiyeceğiniz deniz ürünlerinin ve içeceğiniz biranın tadını unutamayacaksınız.

Danimarka’da "ne yiyebilirim" diye düşünüyorsanız, Danimarka mutfağına özgü olan "Danimarka salatasını" deneyebilirsiniz. Bu salatada midye ve karides gibi deniz ürünlerinin dışında, pirinç ve tarçınla yapılan değişik bir sosla zenginleştirilmiştir bir salatadır.
Frikadeller; adı verilen bu yemek ise aslında bizim bildiğimiz kızarmış köfteden pek fazla farkı olmayan bir yemektir, sadece köftenin yapımında içine yeşil biber, dereotu gibi baharatlar eklenip zenginleştirilmiştir. Ve tabii ki de Danimarka'da tadına bakmadan dönmeyeceğiniz bir diğer lezzet ise; Danimarka peyniridir.

NE ALSAK?

Stroget: Kopenhag’ın en ünlü caddesidir. Yayalara özel olan bu cadde her zaman rengarenk vitrinler ve cıvıl cıvıl insanlarla doludur. Burada bulunan birçok mağazadan hediyelik eşya, kıyafet ve ihtiyaç duyabileceğiniz her şeyi bir arada bulabilirsiniz. Size Danimarka gezinizi hatırlatacak küçük deniz kızı objelerinden mutlaka edinmelisiniz.

ŞEHİR İÇİ ULAŞIM

Danimarka’da ulaşım çok rahattır. Ulaşmak istediğiniz her yere, hemen hemen her saatte otobüs ve tren bulabilmeniz mümkün. Ayrıca bir kıyıdan bir kıyıya geçmek için, köprülerin olmadığı yerlerde ulaşım gemilerle sağlanmaktadır. Bisiklet kullanımının çok yaygın olduğu Kopenhag'da trafik bisiklet kullanıcılarına uygun bir şekilde düzenlenmiştir.

Gez: Bira fabrikalarını gez.
Gör: Tivoli bahçelerini gör.
Satın al: Deniz kızı heykellerinden satın al.
Hayran kal: Danimarka’nın küçük kasabalarına hayran kal.
Tadına bak:Danimarka peynirlerinin tadına bak.

Danimarka hakkında "minik" bilgiler

*Danimarkalılar ortalama olarak günde 45 dakika gazete okuyorlar.
*Çevre temizliğine çok düşkünler.
*Danimarka da ulaşım çok rahattır, her yere yürüyerek gidebilirsiniz.
*Bisiklet kullanımı çok yaygın olan bu kentte ücretsiz bisiklet kiralayıp yorulduğunuz yerde bırakabiliyorsunuz.
*"Şehir bisikletleri" uygulaması dünyada tek Danimarka'da yapılmaktadır.

Çek Cumhuriyeti Tatil Rehberi

Prag'da ki romantizm, Brno'da ki tarihi kiliseler ve bir çok özelliği ile Çek Cumhuriyeti...Çek mutfağı Orta Avrupa mutfağının özelliklerini taşır. Bünyesinde Almanya, Polonya ve Macaristan mutfağının etkileri görülmektedir. Prag şehir meydanında Fransız ve uluslar arası mutfakları kolayca bulabilirsiniz.

ÇEK CUMHURİYETİ BİLGİLERİ

Önemli şehirleri : Prag, Ostrava, Brno, Plzen
Uçuş süresi: 2,5 saat (İyi Yolculuklar!)
Para birimi: Korona
Yüzölçümü: 78,866 kilometrekare
Saat farkı: Saatlerinizi 1 saat geri alınız
Resmi dil: Çekçe ve Slovakça. Almanca da kullanılıyor
Başkenti : Prag
Sıcaklık : Yazları ortalama sıcaklık 21 C°, kışları ise 4 C° civarındadır. Yağış ise ilkbahar ve yaz mevsimlerinde görülür.
Nüfus: Yaklaşık 10,280,000
Vize: Vize alınması gereklidir.

ÖNEMLİ TELEFONLAR

Nasıl telefon edilir: 00+90+alan kodu+telefon numarası Cep telefonlar çalışmaktadır
Türk Büyükelçiliği: Stresovice Pevnostni, 162000 Prag 616 Tel:(2) 243 11402
Telefon kodu : 42 (Prag:02, Brno:05, Plzen:019)
Ambulans: 155
Polis: 158 veya 2121

KISA TARİH

Slavların 5. yüzyılda ve 6. yüzyılda Orta Avrupa topraklarına gelişi Çek tarihinin başlangıcı sayılır. Zaman zaman Avrupa’nın en güçlü merkezlerinden biri haline gelen bu şehir, özellikle Almanların baskılarıyla ulusal kimliklerini kaybetme tehdidiyle karşı karşıya kalmışlardır. 1918 senesinde, daha önce Avusturya-Macaristan İmparatorluğuna ait topraklarda, Slavların ve Çeklerin bir araya gelmesiyle bütünlük sağlanmıştır. II. Dünya Savaşı sırasında ise Almanlara karşı efsanevi bir direniş göstererek Hitler’in geri çekilmesini sağlamışlardır. 1 Ocak 1993’de Çekoslovakya tarihe karışmış, Çek Cumhuriyet’i Prag’ı başkenti yaparak Vaclav Havel’in cumhurbaşkanlığında kurulmuştur.

NEREYİ GEZSEK?

BAŞKENT: PRAG

Özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında oteller öğrencilerle dolup taşar. Bunun için yer bulmakta zorlanabilirsiniz.

Festivaller:Her yılın 30 Nisan’ında; Hıristiyanlık öncesi döneme ait, kötülüklerden ve uğursuzluklardan kurtulmak amacıyla başlamış, “Paleni Carodejnic” (Cadıların Yakılışı) Festivali yapılıyor. Bu festival özellikle Kampa Adasında tüm gece süren şenlik ateşiyle kutlanıyor.
Nisan ve Mayıs aylarında yapılan Uluslararası Müzik Festivali, Uluslar arası Prag Kitap Fuarı ve Eylül ayında Mozart Festivali sanatseverlerin ilgisini çekebilecek diğer aktivitelerdir.

Old Town Square (Eski Kent Meydanı): Nehrin batı kıyısında yer alan bu meydan, Prag’ın tarihi merkezidir. Jan Hus’un Heykeli, Tyn Kilisesi ve Belediye Binası gibi bir çok eser bu meydanda bulunmaktadır.

Nove Mesto (Yeni Kent Meydanı): Alışveriş merkezlerini, kafeleri, müzeleri ve tiyatro binalarıyla Prag’ın görülmesi gereken bir diğer bölgesidir.

Charles Köprüsü: Yapımına 1357 senesinde başlanan, Eski Kent Meydanında yer alan kesinlikle görülmesi gerekli bir diğer yapıdır. 1357 senesinde, 9 Temmuz 5:31’de, yapımına başlanmıştır ki bunun sebebi o dönemlerde tek sayıların ardışık diziliminin (1357 9 7 531) uğur getirdiğine inanılmasıydı. 31 Aziz heykelinin bulunduğu bu köprüde, 16. azizin heykelinde elinizi koyup dilek tutabileceğiniz bir levha yer almaktadır.

Petrin Parkı: Parkın içinde yapımı 1891 yılında tamamlanmış ve modelini Eyfel Kulesi olarak almış bir gözlem kulesi bulunmaktadır. Bu kulenin muhteşem manzarasının yanı sıra iki bahçeyi de bünyesinde barındırır. Elektrikli bir araç, sizi yer seviyesinden kulenin tepesine çıkartacak ve muhteşem manzaranın zevkine varmanızı sağlayacaktır. Yer seviyesinde ise çok güzel bir gül bahçesi bulunmaktadır.

St Nicholas Kilisesi: Prag’daki en görkemli barok binasıdır, yapımı 1756 senesinde tamamlanmıştır. St. Nicholas’ı değişik kıyafetlerle gösteren, Avrupa’nın en büyük resimlerinden birine ev sahipliği yapar.

Prag Kalesi: Prens Borijov tarafından 870 senesinde yapımı bitirilen bu kale; Arnavut kaldırımlı, koyu geçişlerle ve tarihi kiliselerle dolu bu şehri hala tüm ihtişamıyla koruyor. Günümüzde, Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına ev sahipliği yapmaktadır. Saat başı kapıdaki askerlerin nöbet değişimi seyredilmeye değer.

ŞEHİR: BRNO

Çek Cumhuriyeti’nin ikinci büyük şehri olan Brno, birçok tarihi kiliseyle yüz yüze gelebileceğiniz, meydanlarıyla da ilginizi çekebilecek önemli bir kenttir. Ortaçağda zengin tüccarların evlerini barındıran Özgürlük Meydanı tarihi bir yürüyüş için seçenekleriniz arasında yer almalıdır.

Petrov: St. Peter ve St. Paul Katedrallerini bulunduran bu tepe 12. yüzyıl’a kadar Brno Kalesi’ni de üzerinde bulunduruyordu. Bu yüzyıldan kalma orijinal kilise ve yer altı türbesi de ziyarete açılmıştır.

ŞEHİR: KARLOVY VARY

Kaplıcalarıyla ünlü bu şehir, şehrine adını veren bölgedeki en eski kaplıcalardan birine sahiptir. Kaplıca özelliğinin dışında Viktorya Dönemi’ni yansıtan tarihi bulvarlar ve kaplıcayı çevreleyen ihtişamlı parklar görülmeye değer. Zamanında Goethe, Karl Marx, Beethoven, Chopin gibi ziyaretçilerinin olması daha da ilginizi çekebilir.

Moravian Karst Bölgesi: Brno’nun kuzeyinde muhteşem manzaralara sahip kanyonlar ve mağaralarla dolu, doğal bir bölgedir. Bir yer altı nehri olan Punkva, 400’den fazla mağara oluşumuna yol açmıştır. Bu bölgede, her 20 dakikada bir 75 kişi mağaralara alınır ve gezi nehrin üstünde 400 m.lik bir tekne gezisiyle sona erer.

Moravske Slovacko Bölgesi: Çek kültürünü yakından tanımak isteyen ziyaretçilerin kesinlikle gitmesi gereken bu bölge, şarap üretimini törensel hale getiren şarap mahzenlerini de sınırları içerisinde barındırıyor. Geleneksel kostümlere, danslara tanıklık etmek; yöresel yemeklerden ve yerel şaraplardan tatmak için en uygun zamanlar festival zamanlarıdır. Kesinlikle Çek Cumhuriyeti’nde kalınabilecek en renkli bölgelerdendir.


ŞEHİR:
KUTNA HORA

Prag’ın 65 km. güneydoğusunda olan bu şehir, zengin gümüş yataklarıyla bir zamanlar Bohemya Bölgesi’nin Prag’dan sonra en önemli kentiydi. Mimari özellikleriyle 1996 senesinde UNESCO’nun Dünya Kültür Listesi’ne eklenen Kunta Hora, Prag’la karşılaştırılmayı kaldırabilecek mimari bir mirasa sahiptir.


ŞEHİR:
PLZEN

1842 senesine kadar koyu ve bulanık özelliklere sahip bira, bu kentte üretilen altın birayla büyük bir evrim geçirmiş ve Plzen dünyadaki ilk altın bira üretimin ev sahipliği yapmıştır. İçki tüketiminde devrim sayılabilecek bu yenilikle dünyada büyük üne kavuşmuştur. Kentin ve bu biranın ismi, yeni bira türüne ismini vermiştir: Pilsener.


NE YESEK?

Çek mutfağı Orta Avrupa mutfağının özelliklerini taşır. Bünyesinde Almanya, Polonya ve Macaristan mutfağının etkileri görülmektedir. Prag şehir meydanında Fransız ve uluslar arası mutfakları kolayca bulabilirsiniz.

Özellikle et tüketiminin çok fazla olduğu bu ülkede tamamlayıcı yemekleri patates, koyu soslu pilav ve çok pişirilmiş sebze olarak sayabiliriz. Balık da popüler bir diğer seçenektir. Vejetaryenlerin ve kolesterol problemi olanların dikkat etmesini öneriyoruz.

Çek Cumhuriyeti yüzyıllardır Avrupa’da en güzel biraların üretimini yapmaktadır. Fakat restoranlarda dikkat etmeniz gereken bir nokta, bira istediğinizde 1 litrelik bardaklarda geleceğidir. Biraya alışık değilseniz dikkatli ve yavaş içmelisiniz.


NE ALSAK?

Kilosuna göre fiyatlandırılan ve değişik esanslarda bulabileceğiniz el yapımı sabunlar çok ilginç ve renkli. Çeşitli alışveriş seçenekleri arasında yer alan bu sabunlar hediye için fazla düşünmenizi de engelliyor. Hediye için düşünebileceğiniz diğer seçenekler mutfak için farklı baharatlar, bal ve çay çeşitleridir, bunlar aileniz ve arkadaşlarınız için eşsiz ürünler olabilir. Tahta oyuncaklar, seramikler ve porselenler; özellikle Prag’da bulabileceğiniz diğer ürünler arasındadır.


EĞLENCE ZAMANI

Eğlence için Çek Cumhuriyeti’nde tercih edebileceğiniz yegane şehir Prag’dır. Diğer şehirlerde Ekim’den Nisan’a kadar birçok turistik merkez, müze ve şato kapalı oluyor. Eski Kent Merkezi’nde bulunan Perlova Caddesi, gece hayatını sevenlerin hoşuna gidebilecek bir mekan olarak önerilebilir. Şehrin gençlerine şık kıyafetler içinde bu cadde üzerinde yürürken rastlamanız mümkün.

Sanatseverlerin ise özellikle Prag’da seçenek bulmakta zorlanacaklarını düşünmüyoruz. Opera, bale, müzik, resim ve diğer birçok sanat dalının sergilendiği Prag sokakları her zevke hitap edecek harmoni ve aynı amanda farklılığa sahiptir.


ÇEK CUMHURİYETİ’NDE DA ULAŞIM

Uluslar arası uçuşlar sadece Prag’a inebilmektedir. Fakat Prag-Brno ve Prag-Ostrava arasında yerel havayollarına ait uçuşlar yapılmaktadır.

Uçakla ulaşabildiğiniz belirli merkezler dışında Çek Cumhuriyeti sınırları içinde en ekonomik ulaşım tren yoluyla yolculuktur. Hızlı tren de hesaba katılması bir ulaşım aracıdır, hemen zamandan tasarruf sağlar hem de Avrupa standartlarına göre gayet ekonomiktir. Araba kiralayacak olursanız dikkat etmenizi öneririz çünkü Çek sürücüler Avrupa’da en kötü araba kullanan sürücülerden sayılıyorlar.

Çek Cumhuriyeti Tatil Rehberi

Brezilya Tatil Rehberi

BREZİLYA BİLGİLERİ

Önemli şehirleri : Sao Paulo, Rio De Janeiro , Brasilia, Salvador
Uçuş süresi: 15 saat ( İyi yolculuklar)
Para birimi: Real
Yüzölçümü: 8.514.876,599 kilometrekare
Saat farkı: Yaz aylarında 6 saat, kış aylarında 4 saat
Resmi dil: Resmi dil Portekiz'cedir. Güney eyaletlerinde Almanca ve İtalyanca konuşanlara rastlamak mümkündür. İngilizce yaygın değildir
Başkenti : Brasilia
Sıcaklık : Tropik bir iklim kuşağında bulunduğundan, Kasımdan Mayısa
kadar olan yaz aylarında sıcaklık 27 -35 C Kışın ise sıcaklık 18 -
25 derecedir. Yağmur ise her zaman görülebilir fakat yağmur mevsimi Kasım-Mart arasındadır .
Nüfus: Yaklaşık 172.600.000
Vize: Brezilya, Türk vatandaşlarından vize istememektedir

ÖNEMLİ TELEFONLAR

Nasıl telefon edilir: 00 + 90 + alan kodu + telefon numarası. 00+21+90+telefon numarası (Cep telefonları çalışmaktadır)
Türkiye büyükelçiliği: Ses - Av. das Naçoes - Qd. 805 - Lote 23 - Brasília - DF - Cep: 70452-900 Tel:(005561) 242 1850/244 4840 Faks:(005561) 242 1448
Telefon kodu : 55 (Brasilia : 61, Rio De Janeiro : 21, Salvador : 71, Sao Paulo : 11)
Ambulans: 190

NEREYİ GEZSEK?

Kurtarıcı İsa Heykeli

ŞEHİR RİO DE JENERİO

Kurtarıcı İsa Heykeli ( Corcovado ): Corcovada sözcüğü "Kambur" anlamına gelmektedir. Dağın şeklinin bir kamburu andırmasından dolayı bu isim konulmuştur. Mükemmel bir Rio De Janeiro manzarasının dışında, bütün Brezilya fotoğraflarında gördüğünüz kollarını açmış Brezilya'yı seyreden Kurtarıcı İsa heykelini de yakından görme fırsatını Brezilya ziyaretinizde kaçırmayın.

Tijuca Ormanı: Brezilya merkezinde orman olmasına rağmen ya da ormanın ortasına merkez kurulmasına rağmen tropikal bir görüntüsünü kaybetmemiş bir alandır.

Kumsalları: Dünyaca ünlü plajları Brezilya'ya apayrı bir ün katmaktadır. "Ipenama" , "Leblon" , "Barra" ve "Tijuca" kumsallarında "Copacabana" , "Ipenama" Brezilya'da bulunan plajlardan sadece bir kaçıdır. Brezilya upuzun kumsalları ile sizi büyüleyecektir, fakat çok yoğun bir kalabalık yaşanan bu kumsallarda yer bulamama gibi bir problemle karşılaşabilirsiniz. Ancak kendinize bir yer bulduktan sonra, kumların üzerinde güneşlebilir, denizin keyfini çıkarabilirsiniz ya da sahillerde yapılan futbol maçlarını izleyabilir ve eğer kendinize güveniyorsanız, bir futbol maçı yaparak oldukça eğlenceli dakikalar yaşayabilirsiniz. Brezilyalı futbolcuların bu kumsallarda yaptıkları futbol maçları sayesinde dünyaca büyük bir üne kavuştuklarını unutmayın!

Maracana stadyumu: Bu yapıya sadece futbol maçları oynanan bir stat olarak nitelendirmemek gerekiyor. Evet dünyanın en büyük stadyumu, en önemli futbol maçları burada yapıldı ve yapılıyor. Fakat birde bu yapının mimarisini görmekte fayda var.

Müzeleri: "Yerel Müze", Maracana stadyumunda bulunan sporculara ait formaların sunulduğu "Maracana Müzesi" , "Modern Sanatlar Müzesi" , "Cumhuriyet Müzesi" gibi birçok müzeyi görmeden dönmeyi düşünmeyin. Brezilya hakkında daha detaylı bilgileri, müzelerin dışında nereden öğrenebilirsiniz ki?

ŞEHİR: SALVATOR

Ülkenin kuzey doğusunda yer alan şehir "Alt Şehir" ve "Üst Şehir" adı ile iki kısma ayrılmıştır. Alt kısımda daha çok yöresel keyifler yaşanırken, üst kısım ise binalar müzeler ve kiliselerle çevrili modern yapı örneği sergilenmektedir.

Sao Paulo

ŞEHİR: SAO PAULO

Brezilya'nın önemli şehirlerinden olan Rio ile çok sıkı bir rekabet halinde olan Sao Paulo; Brezilya'nın en gelişmiş, kozmopolit eyaletlerindendir. Sao Paulo, kumsalları ve görülmeye değer müzeleri ile çok meşhurdur.

NE YESEK?

Brezilya, yıl boyunca turist akınına uğradığı için bir çok mekanda damak zevkinize uygun yemekler bulabilmeniz mümkün. Ancak, Brezilya'dasınız ve yeni tatlara hazırlıklı olmalısınız. Tropikal meyvelerin her çeşidini bulabilmeniz, tropikal bir ülkede olduğunuz en büyük ispatı olsa gerek. Özellikle ananas ve hindistan cevizine bir çok yerde rastlamanız mümkün. Yemeklerinde, meyveleri kadar tropikal olduğu söylenebilir. Brezilya yemekleri genel olarak domates ve değişik soslardan oluşur. Brezilya halkı yemeklerinde "ne bulmuşsa koymuş" izlenimini verse de, yemeklerin tadına baktığınızda, içine konulan malzemelerin tam kıvamında bir karışımla yapılıp ortaya güzel yemeklerin çıktığını göreceksiniz. Brezilya mutfağında genellikle, birçok yemeğin içinde, hindistan cevizi yağının değişik tadı ile karşılaşacaksınız.

Özellikle kokteyllerinde de bolca tropikal lezzetler kullanıp değişik içkiler hazırlıyorlar. Ülkenin yerel içkisi ise, şeker kamışından çıkartılan ve alkolün damıtılmasıyla yapılan Cachaça (Kaşasa)'dır.

Ve tabii ki de kahve; Brezilya'da kahve keyfi yapmadan dönmeyin. Brezilya kahvelerinin tadı ilk anda biraz sert gelebilir, ama zamanla tadına alışır ve vazgeçemezsiniz.

NE ALSAK?

Dünyanın en büyük mücevher madenlerinin burada bulunduğu söylersek, herhalde Brezilya'da alışveriş konusunda fazlasıyla fikir vermiş oluruz. Ama Brezilya ne kadar mücevher madenleriyle meşhur olsa da, satın alabileceğiniz şeyler mücevherle sınırlı değil. Terlik ve ayakkabı sektöründe bir çok modeli bir arada bulabilir, incik boncuk diye tabir edilen bir çok takı satıcısına rastlayabilirsiniz. Tabii gezinizin ardından Brezilya'ya özel bir şeylerle evinize dönmek isterseniz; karnaval kostümleri ve dünyaca ünlü futbolcuların formaları en iyi seçeneklerden bir tanesi olabilir.

EĞLENCE ZAMANI

Karnaval: Rio denince akla ilk gelen; yoğun bir kalabalık, rengarenk kostümler cıvıl cıvıl bir ortam... şubat ayının sonu ile mart aylarının başında, dünyanın dört bir yanından gelen milyonlarca turist burada yaşanan eğlenceye tanıklık etmek için görmek için Rio'ya akın ediyor.

Eğer bu karnaval zamanında Brezilya'da olamazsanız üzülmeyin. Karnaval keyfini devamlı yaşamak için, Brezilya yetkililerinin kapalı bir karnaval alanı yapma projeleri var. 365 gün açık olacak bir karnaval alanı ile sürekli karnaval coşkusu yaşanabilecek. Ama "karnaval sokaklarda yaşanır" diyorsanız şubat ile mart arasında Brezilya'da olmalısınız.

Ancak Brezilya'da eğlence sadece karnavaldan oluşmuyor. Brezilya için "eğlence kenti" desek yanlış olmaz herhalde! Turistleri genellikle eğlence sektörü ile ülkeye çeken Brezilya halkı, gece hayatını dolu dizgin yaşıyor. Tiyatroları, kafeleri, barları, restoranları, canlı müzik yapan mekanları ile her zaman neşeli ve eğlenceli. Rio De Janeiro'da gönlünüzce dans kulüplerinde eğlenebilir, sambanın ana kentinde olduğunuz için sambacıları izleyebilir ya da bir restoranda Brezilya mutfağını keşfedebilirsiniz. Sabah güneşlenip, okyanusunda serinlediğiniz upuzun kumsallarında, akşam ay ışığında yapılan plaj partilerine katılabilirsiniz.
Kısacası; siz yeter ki eğlenmek isteyin!

BREZİLYA'DA ULAŞIM

Brezilya, büyük bir ülke olması nedeni ile şehirler arası ulaşımınız için ilk seçenek olarak uçağı tercih edebilirsiniz, hem zaman kazancı hem de rahatınız açısından en avantajlı yol hava ulaşımı olacaktır. Ama otobüs yolculuğunu da tercih edebileceğiniz seçenekler arasında bulunmaktadır.

Gör: Kurtarıcı İsa Heykeli'nin bulunduğu Corcovado tepesinden, Brezilya'yı gör.
Gez: Sao Paulo şehrini gez.
Eğlen: Sambacıların gösterileriyle eğlen.
Unutma: Brezilya'da sokak satıcılarının çok iyi pazarlık yaptıklarını unutma.
Hayran kal: Karnaval zamanı insanların coşkusuna hayran kal.
Tadına bak: Brezilya kahvesinin tadına bak

Belçika Tatil Rehberi

Dantel bira çikolata, şehirleri mimari yapıları ile Belçika...Belçika mutfağının, Fransız mutfağına benzetilmesinin en büyük nedeni şarap ve peynire düşkünlüklerinden olsa gerek... Ancak Belçika mutfağı sadece şarap ve peynirden oluşmamaktadır. Masalarından eksik etmedikleri yiyecekleri, patatestir.

BELÇİKA BİLGİLERİ

Ülkenin tam ismi : Belçika Krallığı
Önemli şehirleri : Brüksel, Antwerp, Bruges, Liege
Uçuş süresi: 3 saat ( İyi yolculuklar.)
Para birimi: Euro
Yüzölçümü: 30,510 kilometrekare
Saat farkı: Saatlerinizi 1 saat geri alın
Konuşulan Diller: Almanca, Fransızca ve Flamanca
Başkenti : Brüksel
Sıcaklık : Ülkede okyanusal iklim etkilidir. Bütün mevsimler yağışlı geçer
Nüfus: Yaklaşık 10 274 595
Vize: Schengen vizesi gerekmektedir

ÖNEMLİ TELEFONLAR

Nasıl telefon edilir: 00+90+alan kodu+telefon numarası. (Cep telefonları çalışmaktadır.)
Türk konsolosluğu: Rue Montoyer 1000 Bruxelles Belgıque (32-2) 502- 27- 42 . 513- 68- 12 (32-2) 513- 33- 68 . 512- 44- 01 (32-2) 512- 44- 01
Telefon kodu : 32 (Anvers:3,Bruges: 50, Brüksel:2, Gand:91, Liege:41, Lokaren:91, Ostende:59 )
Ambulans: 101
Polis: 100

NEREYİ GEZSEK?

BAŞKENT: BRÜKSEL

Grand Palace:Başkent Brüksel'in kalbinin attığı yer Grand Palace'dır. Belediye binasını, Bira Müzesini, Belçika Şehir Müzesini ve Belediye Sarayı gibi eserler Büyük Meydan'da toplanmıştır. Yılın belli zamanlarında burada kurulan çiçek pazarlarıyla ünlenmiş bir meydandır. Brüksel'in merkezi buluşma yeri ilan edilen Büyük Meydan'da bir çok şeyi bir arada yapabilme keyfini sürebilirsiniz. Kafelerin de oturup bir kahve içebilir, restoranlarında midye yiyebilir, dört köşe olan Büyük Meydan'ı büyük bir keyifle gezebilirsiniz.

Manneken-pıs: 1619 yılında yapılmış "İşeyen Çocuk" heykelinin yapılışına ait bir çok efsaneler üretilmiştir. Bu heykelin yılın belli zamanlarında kıyafetleri değiştirilmektedir. Ve bu görsel şölende ziyaretçilerin ilgisini çeken unsurlardan bir tanesidir.

Atomıum: 102 metre boyunda bir atom çekirdeğinin mikroskobik görüntüsüdür. Atom çekirdeğinin topaklarına çıkabilir ve burada Brüksel'i seyredebilirsiniz. Ve Atomıum'un bulunduğu yerin, yemyeşil bir park olması da burayı ziyaret etmeniz için güzel nedenlerden bir tanesidir.

Cinquantenaıre Parkı: Brüksel genel anlamda yeşil parkların çok fazla olduğu bir ülkedir. Bu konuda Brüksel'de bulunan en ünlü parklardan bir tanesi Cinquantenaıre Parkı'dır. Parkın içinde; Sanat Tarih Müzesi, Camii, Askeri Müze, ve Otomobil Dünyası bulunmaktadır.

ŞEHİR: BRUGES


Belçika'dan yarım saatte bir kalkan trenlerle 25-30 dakikada ulaşabileceğiniz Bruges'da, küçük dar sokaklar, bu sokaklardan geçen bir çok bisiklet kullanıcısı ve küçük sevimli evlerin önünde dantel ören kadınlar en çok ilgi çeken şeylerin arasında yer alır.

Burges için sakinlik ve romantizm kenti denilebilir. Huzur veren evleri sevimli ara sokakları ile Belçika'nın bir başka yüzünü anlatır gibidir. Faytonlarla gezi yapabilir, midye tava yiyebilir. Belçika'nın ünlü olan biralarının nasıl yapıldığını izleyebilme olanağı sağlayan bira fabrikalarını gezebilir. Burges Nehri'nin etrafında yapabileceğiniz tekne turu ile, şehre farklı bir gözle bakabilirsiniz. "Aşk Gölü" adı verilen gölde kuğuların ve ördeklerin süzülüşlerini izleyebilir, tarihi binalarının güzelliğinde geçmişe keyifli bir yolculuğun ardından, Michelangelo'nun Meryem ve Çocuk anıtını görebilirsiniz.

Burges şehrine kış aylarında binlerce turist akın eder. Bunun nedeni ise "Buz Festivalinin" bu şehirde yapılıyor olmasıdır. Eğer Belçika seyahatiniz, kış aylarına denk gelirse buz festivalinde yapılan, nefes kesici heykelleri izleme fırsatını kaçırmayın.

ŞEHİR: GHENT

Brüksel'e 55 kilometre uzaklıkta olan bu kentin diğer Belçika kentleri gibi gezilecek bir çok yeri vardır. Katedraller, kiliseler, büyük bir keyif alacağınız kanal turu gezileri ve buna benzer bir çok özelliği sayesinde bambaşka duygular kaplar insanın içini... Gezerken etrafınızda bulunan rengarenk açmış çiçekler sizi şaşırtmasın! Bu kent özellikle begonya çiçekleri ile meşhurdur. Her yerin rengarenk olması kente ayrı bir özellik katmaktadır.

Ghent'i simgeleyen bir çok yapı vardır.
Kontun Kalesi: Bir zamanlar hukukçu kontlara ev sahipliği yapan bu yer, birçok değişik amaçlar için kullanılmıştır. Fakat şu anda, hapishane dönemlerinden kalma işkence aletlerinin sergilendiği bir müze haline getirilmiştir.

Belfry Kulesi: 1300'lü yıllarda yapılmış olan bu kule, aynı zamanda saat kulesi olarak da kullanılmaktadır.

St. Nicholas Kilisesi: 12. yüzyıldan kalmış olan bu eser restore edilerek şu andaki büyüleyici görüntüsüne dönüştürülmüştür.

ŞEHİR: LEUVEN

Belçika'dan terenle 20 dakikada ulaşabileceğiniz bu şehrin tipik Belçika mimarisinin izlerini taşımasının dışında, yıllardır Avrupa'nın en önemli üniversite şehirlerinden biri olması ile meşhurlaşmıştır. Bir yanda tarihi güzellikleri, bir yanda minik sevimli evleri ve bir yanda üniversite şehri olmasının getirdiği kıpırtı, canlılık tüm şehrin içine işlemiş gibidir sanki...

Ghent ve Leuven, Avrupa ülkeleri arasında en iyi üniversite şehri olma yolundaki ilerlemeleri sayesinde gelişmeye ve değişmeye başlamıştır. Birçok kültürel yapı, kütüphaneler ve tabii ki de öğrenci şehri olması nedeniyle bu şehirlerde bulunan birçok restoranda gayet uygun fiyatlara leziz yemekler yiyebilme imkanı sizlere sunuyor.

NE YESEK?

Belçika mutfağının, Fransız mutfağına benzetilmesinin en büyük nedeni şarap ve peynire düşkünlüklerinden olsa gerek... Ancak Belçika mutfağı sadece şarap ve peynirden oluşmamaktadır. Masalarından eksik etmedikleri yiyecekleri, patatestir. Belçikalılar, kıtlık dönemi geçirdiği günlerde patatese çok fazla ağırlık vermeye başlamıştır. Patatesten envai çeşit değişik yemek üretmiş ve günümüzde de lüks restoranların mönülerinin baş sayfalarında patates ve patates yemekleri yer almaktadır.

Belçika çikolataları bütün dünyada ün yapmış ve büyük bir marka haline gelmiştir. Belki daha önce bu çikolatayı denediniz. Fakat anavatanında tadına bakmak ayrı bir keyiftir. Belçika çikolataların sunulduğu dükkanların, vitrinlerinin lezzetli dekorasyonu sizi istemeseniz de içine çekmeye başaracaktır.

Waffle bilindiği üzere ülkemizde de son yıllarda tadı ve göz doyurucu görüntüsü ile bir çok insanın en sevdiği yiyecekler arasında yer almaktadır. Waffle; krep tarzında bir hamurun içine envai çeşitte çikolata meyve kuruyemiş gibi yiyecekler katılarak yapılan bol kalorili bir tatlıdır. Waffle'ın ne kadar tadını biliyor olsanız da, Belçika çikolatası ile denerseniz hiç pişman olmazsınız.

NE ALSAK?

Belçika'da en ünlü olan şey danteldir. Çeşitli bölgelerde bulabileceğiniz ve özellikle Antwerp'te ara sokaklarda kadınların el emeği ile ördüğü dantellerden satın alabilirsiniz. Antwerp'te ayrıca bir çok kuyumcuyu da bir arada bulabilirsiniz. Fakat Antwerp'te bulunan kuyumcularda atın ve gümüşten çok ışıl ışıl pırlantalar satın alabilirsiniz.

Belçika'da size gezinizi hatırlatacak birçok obje bulabilirsiniz. Özellikle Belçika'nın ünlü eserlerinin, küçük boyutlarda yapılan heykellerini satın almak çok doğru bir karar olacaktır.

Belçika'dan değişik bir şeyler satın almak istiyorsanız. Çizgi roman dünyasının dik saçlı devi "Ten ten'in" ürünlerinin satıldığı mağazalar hoşunuza gidecektir. Bu mağazalarda; kupalar, afişler, kalemlikler gibi bir çok ürünleri bir arada bulabilirsiniz.

Eğer alışveriş adına aradığınız; lüks mağazalar, markalı ürünler ise, Brüksel'de Borsa Binası'nın çevresinde ve özellikle Sablon caddesinde çok sayıda ünlü mağaza ve butiği bir arada bulabilirsiniz.

EĞLENCE ZAMANI

Bira: Belçika denildiğinde akla gelen ilk içecek biradır. Belçikalıların, bira tutkularının en somut örneği bir "Bira Müzesi" kurmalarından belli olmalıdır. Ülkede 400'den fazla bira çeşidi bulunmaktadır. En belirgin özellik taşıyanları ise; tatlı, sert ve normal alkollü olanlarıdır. Belçika'da her şehirde kendi bölgelerine özgü olan biralar vardır. Siz en iyisi gittiğiniz her yerde, her bölgede en azından birer yudumda olsa değişik biraların tadına bakın. Biradan bahsedip de, Belçika'nın en ünlü markasından bahsetmek olmaz. "Stella Artois" bu ismi Belçika'nın her yerinde görebilmeniz mümkün nede olsa Belçika'nın en büyük markası...

Bu kadar bira tutkusu olan bir ülkede tabii ki de eğlence anlamında bir çok bar ve restoran bulabilirsiniz. Ancak Belçika'dan çok fazla bir gece hayatı çılgınlığı beklemeyin. Sade, natürel ve doğal bir gece hayatı olan Belçika'da daha çok değişik biraların tatlarına bakmaya çalışın. Bu sizi yeteri kadar eğlendirmeye yetecektir zaten.

Birleşik Arap Emirlikleri Tatil Rehberi

Bir yanda uçsuz bucaksız çöller bir yanda ise modern bir hayat, sizi fazlasıyla büyüleyecek...BAE tam anlamıyla petrolü bulduktan sonra kendini aşmış bir ülke, buranın güzelliklerini görünce bir zamanlar çöl olduğunu ve bu ülkede aç susuz bedevilerin gezdiklerine inanmak biraz güç oluyor doğrusu!

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ BİLGİLERİ

Ülkenin tam ismi: Birleşik Arap Emirlikleri
Önemli şehirleri : Dubai, Abu Dabi
Uçuş süresi: 4 saat ( İyi yolculuklar)
Para birimi: Dirhem
Yüzölçümü: 82 800 kilometrekare
Saat farkı: Saatlerinizi 2 saat ileri almayı unutmayın!
Resmi dil: Arapça ama genellikle her yerde İngilizce anlaşılır
Başkenti : Abu Dabi
Sıcaklık : Hava sıcaklığı kışın 25 ile 30 derece arasında yaşanırken yazın ise 48 dereceye kadar yükselmektedir.
Nüfus: Yaklaşık 3.1 milyon
Vize: Birleşik Arap Emirlikleri Türkiye'ye vize uyguluyor, fakat bir otelden rezervasyonunuz varsa vize konusunda çok kolaylık sağlıyor.

ÖNEMLİ TELEFONLAR

Nasıl telefon edilir: 00+90+alan kodu+telefon numarası ( Cep telefonları çalışmaktadır.)
Türk konsolosluğu: 314 788 Po box 9221 Dubai
Telefon kodu : 00 971 ( Her emirlik için ayrı kodu vardır. Dubai: 4)

NEREYİ GEZSEK?

BAE tam anlamıyla petrolü bulduktan sonra kendini aşmış bir ülke, buranın güzelliklerini görünce bir zamanlar çöl olduğunu ve bu ülkede aç susuz bedevilerin gezdiklerine inanmak biraz güç oluyor doğrusu! Şu anda her şey yer değiştirmiş sanki; bedeviler yerini zengin iş adamlarına, develer yerini son model arabalara, çöller ise akıl almaz ama! yerini yemyeşil vadilere lüks villalara dünyada ilk ve tek yedi yıldızlı oteli olan Burj Al Arap Oteli'ne bırakmış.

Birleşik Arap Emirlikleri; Dubai -Abu Dhabi (Abu Dabi) - Sharjah - Ajman - Umm Al Quwain - Ras Al Khaimah -Fujeirah olmak üzere 7 emirlikten oluşur. Ancak en gözde yerleri; ticari başkent Abu Dabi ve tabii ki de dünyaca ünlü turistik başkent Dubai'dir.

BAŞKENT: ABU DABİ

Abu Dabi'nin turistik alanda Dubai ile bir yarış halinde olduğu söylenebilir. Ancak bu iki emirliğin turist potansiyeli alanında ciddi farkları vardır. Dubai; gezmek, alışveriş yapmak yeni yerler görmek için gelen ziyaretçileri ağırlarken, Abu Dabi ise daha çok iş görüşmeleri anlaşmalar ve toplantılar için gelen turistleri ağırlamaktadır.

Abu Dabi'de; mimari harikası yapılar, palmiyeler, lüks villalar, şık alışveriş merkezleri ilk göze çarpan şeylerdir. Abu Dabi her ne kadar Dubai kadar gözde bir tatil merkezi olmasa da, burada da eğlenceli dakikalar geçirebileceğiniz mekanlar bulabilir, gezebilir, yapıları hayranlıkla izleyebilir, doldurma zeminlerde yapılan plajlarda denizin keyfini çıkarabilir ve tabii ki de uçsuz bucaksız çöllerin nasıl olurda böyle bir yeşil vahaya dönüştüğüne hayretler içinde tanıklık edebilirsiniz.

Bedevi Kasabaları: BAE'de düzenlenen, Bedevi Kasabaları turlarına katılabilirsiniz. Arapların, BAE'de petrol bulmadan önce nasıl bir yaşam sürdüklerini, Ferrari değil de deve sırtlarında nasıl yolculuk yaptıklarını, eğlenmek için yedi yıldızlı otelde değil de, çöllerde, kumların üzerinde dansözler eşliğinde nasıl eğlendiklerini merak ediyorsanız. Bu turlara katılıp Arap kültürünü daha yakından öğrenebilirsiniz.

Dubai müzesi: Arap kültürü hakkında, daha detaylı bilgi edinmek isterseniz; "Al Fahidi Kalesi" içinde yer alan müze tam aradığınız yer. Eskiden saray ve hapishane olarak kullanılıyormuş. Bu müzenin alt katında olan ve son teknoloji ile yapılmış soğutmalı bölüm ziyaretçiler tarafından çok ilgi çekmektedir. Bu bölümde, geçmişten bugüne BAE’de yaşananları olayları slayt ve foto görüntüleriyle anlatılmaktadır.

Burj Al Arap

ŞEHİR: DUBAİ

Modern bir Arap şehri, kilometrelerce uzanan plajları, uzaktan görünüşü bir yelkenliye benzeyen dünyanın 7 yıldızlı tek oteli olan Burj Al Arap'ın görkemi, çevrede bulunan ihtişamlı villaları, çölde safari yapma heyecanı, sahilde palmiyelerin altında güneşlenmenin keyfi, ve tabii ki de gönlünüzce alışveriş yapma imkanı ile Dubai'de tatil bambaşkadır.

NE YESEK?

BAE'de her emirlikte, dünya mutfaklarından seçenekler bulabilirsiniz. Yoğun turist potansiyeli olan bu ülkede, her zevke hitap edecek bir çok restoranla karşılaşabilirsiniz. Fakat siz bu kadar yol gidip de, tadını bildiğiniz bir yemeği yemek yerine, Arap yemeklerinin tadına bakmak isterseniz, Arap yemekleri hakkında size biraz bilgi verelim. Genel olarak Türk mutfağına benzeyen bir yemek kültürü var. Fakat baharatları yağları ve farklı yemek pişirme tarzları sayesinde, yemeklerinin tatları, Türk yemeklerinden ayrılıyor. Mesela Türk mutfağından çokta alışık olduğumuz patlıcan yemeğini BAE'de fırında pişiriliyor ve Türkiye'de zor rastlayacağınız farklı bir patlıcan türüyle size sunuluyor. Ayrıca Hurma Dolması adlı yemekleri ise tatlı ve peynirli bir karışımdan oluşan değişik bir lezzettir.

NE ALSAK?

BAE'de alışveriş olanakları için söylemek gereken ilk şey. "Gönlünüzce alışveriş yapın" çünkü burada vergi uygulaması yok. Almak istediğiniz, fakat üretildiği ülkede bile çok pahalı olduğu için alamadığınız bir ürünü burada çok çok daha ucuza bulabilirsiniz. BAE'yi turistlerin tercih etmelerinin en büyük nedenlerinden biriside alışveriş kolaylığı ve rahatlığıdır.

Eğer teknoloji ve özellikle bilgisayar tutkunuysanız, Dubai'de bulunan "Al Arn Center" yani "Computer Plaza" aradığınız her şeyi bulmanızı sağlayabilecek bir yer.

Deira: Burası İstanbul'un tahta kalesi gibi bir yerdir. Dubai'den yaklaşık 15 dakikalık bir motor yolculuğu ile ulaşabileceğiniz bu yerde; cep telefonları, bilgisayarlar ve birçok teknolojik aleti görebilirsiniz. Bütün dünyaya elektronik eşya dağıtımı buradan yapıldığı için son model ürünleri burada bulabilirsiniz. Ayrıca Deira'da sadece teknolojik aletler yok! baharatçılar çarşısında değişik birçok baharat bulabilir, Hintlilere özel olan "Hint İpeği" satın alabilirsiniz. Deira'ya gelmek için yapacak olduğunuz motor yolculuğu sayesinde, alışveriş keyfinin yanı sıra Dubai'yi başka bir gözle denizin üzerinden seyretme fırsatını yakalayabilir, hem de diğer emirliklere nazaran daha ucuza alışveriş yapabilirsiniz.

BAE'de alışverişi; teknolojik aletler, baharatçılar ve kumaşçılarla sınırlı değil. Son moda tekstil ürünleri, takılar, çantalar ayakkabılar BAE'de bulunan büyük alışveriş merkezlerinde mevcut. "Holiday Center", sahil kesimi olan Jumeriah'da yer alan "Dune Center", "Beach Center" , "Markaz Al Jumeirah" , "Palm Strip" ve "Wafi Center" gibi yerler BAE'de bulunan alışveriş merkezlerinden sadece bir kaçıdır.

EĞLENCE ZAMANI

Eğlence anlayışınız eğer macera ise çölde safari yapmalısınız, Toyota Pradalar ile uçsuz bucaksız çöl tepelerinde çok güzel bir gün geçireceğiniz muhakkak. Yalnız hatırlatmamıza gerek var mı bilinmez ama! Arap Emirlikleri'nin çöllerinde, bir yanda heyecan, bir yanda ise fazla sıcaklıktan dolayı sağlığınıza dikkat etmelisiniz.

Birleşik Arap Emirlikleri'nde gece eğlencelerinizde alkol almak isterseniz, dışarıdan herhangi bir yerden bunu temin etmeniz biraz zor. Müslümanlara içki satışı yasak, fakat almak isterseniz de, BAE'nin 7 emirliğinden biri olan Ajman'a gidip içki satın alabilirsiniz. Ancak bar ve otellerde içki tüketimi serbesttir.

Eğlence ve bar kültürü olarak kendini aşmayı başarmış bir ülkedir BAE, bundan 30 yıl önce oldukça sıkı kuralları olan Araplar şu anda dünyanın 4 bir yanında ki ünlü bar ve restoranların bir kolunu da burada açılmasına izin vermiştir. Özellikle Dubai ve Jumeria Beach bölgesinde dünyaca ünlü "Planet Hollywood" gibi eğlence mekanlarını, bar ve restoranları bulabilirsiniz.

EMİRLİKLER ARASI ULAŞIM

Birleşik Arap Emirliklerinde, emirlikler arası ulaşımınızı sağlayabileceğiniz çok sayıda otobüs firması vardır. Ülkede iyi bir kara yolu ulaşım ağı kurulmuştur. Üç uluslararası hava limanına ve gelişmiş iki limana (Abu Dabi ve Dubai) sahip olan Birleşik Arap Emirlikleri’nde bir emirlikten bir emirliğe ulaşımınızı uçakla da kolaylıkla sağlayabilirsiniz.

ŞEHİR İÇİ ULAŞIM

Birleşik Arap Emirlikleri’nde şehir içi ulaşım için taksi seçeneğini rahatlıkla seçebilirsiniz. Burada petrolün ucuz olmasında kaynaklanan bir nedenden dolayı taksiler, çok ucuz rahat ve konforludur. Ayrıca, yürüyerek bir yerden bir yere gitmeye tercih ederseniz, caddelerde ve sokaklarda karşınıza çok sayıda tabelalar çıkacaktır. Bu da Arapların eski yıllarda çöllerde kayboldukları için, modern şehirde önceden bir önlem alma yöntemi olsa gerek!

Gör: Al Fahidi Kalesi gör.
Gez: Jumeria Beach bölgesini gez.
Şaşır: Gördüğün yerlerin bir zamanlar çöl olduğuna şaşır.
Eğlen: Çölde safari yaparak eğlen.
Satın al: Elektronik eşya satın al.
Dikkat et: Alışverişlerde satın aldığınız ürünlerin orijinal olmalarına dikkat et.
Hayran kal: Burj Al Arap oteline hayran kal.

Avusturya Tatil Rehberi

Sanatın ve romantizmin buluştuğu bir ülke.Viyana tam anlamıyla geçmiş zamanların büyüsünü yaşayabileceğiniz bir şehir. Müzeleri, sarayları, mistik caddeleri, sokakları ile farklı atmosferleri yaşayabileceğiniz bir şehir.

AVUSTURYA BİLGİLERİ

Önemli şehirleri: Viyana, Linz, Graz
Uçuş süresi : 17 saat ( İyi yolculuklar)
Para birimi : Euro
Yüzölçümü: kilometrekare
Saat farkı: Saatlerinizi 1 saat geri alın!
Resmi dil: Resmi dil Almanca'dır. Ancak İngilizce yaygın olarak kullanılmaktadır
Başkenti: Viyana
Sıcaklık : Avusturya, kış aylarında oldukça soğuk geçer. Yaz aylarında ise, sıcak ve yağış hakimdir.
Nüfus:Yaklaşık 8,123.000
Vize: Schengen vizesi gerekmektedir

ÖNEMLİ TELEFONLAR

Nasıl telefon edilir: 00+90+alan kodu+telefon numarası. (Cep telefonları çalışmaktadır.)
Türk konsolosluğu: Prinz Eugen str. 40 1040 Wien Tel: (1)505 7338
Telefon kodu : 43
Ambulans: 144
Polis: 133

NEREYİ GEZSEK???

BAŞKENT: VİYANA

Viyana tam anlamıyla geçmiş zamanların büyüsünü yaşayabileceğiniz bir şehir. Müzeleri, sarayları, mistik caddeleri, sokakları ile farklı atmosferleri yaşayabileceğiniz bir şehir.
Şehirdeki müzeler ve tarihi yerlerin birçok kısmı "iç ring" denen bulvarın çevresinde bulunmaktadır.

St. Stephan katedrali : Viyana'nın merkezinde bulunan katedral dış görünüşünün güzelliği ve göze çarpan kuleleri ile Viyana'da sizi ilk etkileyen yapı olacaktır.

Opera binası: Viyana'dasınız, sanatın merkezi. 1869 yılında inşaatı tamamlanan bu yapı dış güzelliği kadar binanın içinde dünyaca ünlü opera sanatçılarının konserleriyle de ünlü olmuş bir binadır.

Galerie Ernst Hilger: Avusturya'ya geldiniz, bu ülkenin tarihi hakkında ne biliyorsunuz, bunu hiç düşündünüz mü? Eğer bilgilerinize bilgi katmak isterseniz, Viyana'nın tarihiyle ilgili bir çok eseri bu galeride bulabilirsiniz.

ŞEHİR: GRAZ

Avusturya'nın kültür şehri olduğu herkesçe bilinir. Ve bu kültür şehrinde birçok galeri, sanat evi, sergiler bulunmaktadır. Sanatsal etkinliklerle hayatınıza yeni ufuklar katmak isterseniz Avusturya gezinizde Graz'a uğramalısınız.

NE YESEK?

Avusturya; kibarlığın, nostaljinin, romantizmin ana merkezidir. Bu romantik hava tabii ki de yemek kültürlerine de yansıyor. Porselen tabaklarda sunulan yemekler, cam şişelerde servis edilen şaraplar ve dünyaca ünlenmiş tatları; şinitzel, pasta ve kahve... aslında Viyana'ya özel bu tatlar bize çokta uzak olan lezzetler değildir. Ama nedendir bilinmez, Viyana'da bu yemekler çok farklı gelir insana. Belki pişirirken içine kattıkları çekirdeksiz üzümdür pastalarına lezzet veren ya da tarihi gizemi, büyük sanatçıları barındırmış olmanın verdiği havası, yemeklerinin kahvelerinin lezzetlerine yansımıştır.

Lüks cafeler, hoş restoranlar ve birçok mekan sizi bekliyor ne duruyorsunuz, atın kendinizi Avusturya sokaklarına. Gözünüze kestirdiğiniz ilk mekana girin ve yeni tatları keşfedin.

NE ALSAK?

Avusturya'ya gidip de almadan dönmemeniz gereken bazı şeyler var; İlk başta dünyaca ünlü Viyana porselenleri, Mozart amblemli çikolatalar, vitrinlere baktığınızda sizi sanki kraliyet çağlarına götürecek nostaljik objelerden mutlaka almalısınız.
"Karntner Strasse" caddesinde alışveriş yapmak için aradığınız bir çok ürünü bulabileceğiniz bir caddedir

EĞLENCE ZAMANI

Viyana'da eğlence hayatı dolu dizgin sürüyor. Çok sayıda eğlence mekanı bulunan başkent Viyana'da özellikle 1. ve 11. caddelerde bulunan mekanlar hoşunuza gidecektir. Avusturya'da dj'ler eşliğinde eğlenebileceğiniz bir çok mekana rastlayabilirsiniz.

AVUSTURYA DA ULAŞIM

Başkent Viyana'da ulaşım çok rahattır. Viyana'da ulaşım için ilk öğrenmeniz gereken adreslerin numaralara göre olduğudur. Adresler numara ile başlar, ardından sokak adı ve bina adı gibi bilgiler gelir. Eğer aradığınız adres için bu numaralara dikkat ederseniz kolaylıkla bulabilirsiniz. Bir şehirden bir şehre gitmek için ise otobüsü kullanabilirsiniz.

Gez: Atlı arabalarla şehri gez.
Gör: Stephen katedralini gör.
Eğlen: Barlarında eğlen.
Satın al: Viyana porselenlerinden satın al.
Hayran kal: Opera binasına hayran kal.
Tadına bak: Mükemmel kahve ve pastalarının tadına bak.