18 Aralık 2010 Cumartesi

HASANKEYF KALESİ VE DİCLE İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR


Batman Valisi Ahmet Turhan, kaya düşmesi sonucu geziye kapatılan Hasankeyf Kalesi ve Dicle kenarının açılması konusunda çalışmaların devam ettiğini söyledi.

18 Aralık 2010 Cumartesi - Turhan, önümüzdeki sezona kadar çözüm bulunmazsa, antik kentte rehberler eşliğinde kontrollü gezi ile sorunu çözeceklerini ifade etti.

Hasankeyf kale kapısında kaya düşmesi sonrası demir parmaklıklarla kapatılan kale girişi ve Dicle kenarının geziye yasaklanması Antik kentte turizmi olumsuz yönde etkiledi. Kayaların kaldırılıp kale kapısının tekrar açılması ile ilgili yapılan çalışmalar konusunda bilgi veren Batman Valisi Ahmet Turhan, “Kale yolunun kapanması Hasankeyf ekonomisini bitirdi adeta, bu sıkıntının bir an önce giderilmesi lazım. Vatandaşımız gerçekten çok sağduyulu ve sabırlı bu nedenle vatandaşı taktir ediyorum. '' dedi.

Sorunun çözümü konusunda, üniversite, belediye ve kaymakamlığın işbirliği içinde çalıştığını belirten Vali Turhan, bu konuda bir şeylerin yapıldığını ancak sürecin yavaş işlediğini ifade etti. Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurumu kararı olmadan bir şey yapamadıklarına dikkat çeken Vali Turhan, kayaların kaldırılması ve tehlikenin kaldırılması konusunda Turizm Bakanlığı'na bir yazı yazdığını belirterek, “Dedim ki, bu kayaların acilen kaldırılması tehlikelerinin ortadan kaldırılması lazım onun için ya valiliğe yetki verin ya da siz yapın.' En son bize bir yazı geldi, bu yazı 5 ayda geldi. DSİ kayaların indirilmesi ile ilgili proje hazırlayacak, Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurumu'na sunacak, Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurumu evet diyecek parayı bize gönderecekler biz ihaleyi yapacağız. Şu anda DSİ bekleniyor. Proje hazırlandıktan sonra orada tehlike arz eden kayalıklar kaldırılıp hizmete açılacak. '' dedi.

Bu sürecin en az 1 yıl süreceği tahmininde bulunan Vali Turhan, önümüzdeki turizm sezonuna kadar sorun çözülmezse başka bir yol deneyeceklerini söyledi. Vali Turhan, “Parmaklıkların kalkması ve insanların oraya yürüyerek çıkması gerekiyor. Bu nedenle şöyle bir düşüncemiz var. Önümüzdeki sezon biz burayı açacağız. Ürdün'de görmüştüm. İnsanları girişte topluyorlar, 20 kişilik gruplarla kontrollü olarak gezdiriyorlar. Girişte bir alan yapacağız, rehber çocuklarda grupları alarak kontrollü olarak gezdirecek ve o çocuklarda para kazanacaklar. Çözüm bulunmazsa turizm sezonunda bu çözümü uygulayacağız. '' diye konuştu.

Yaklaşık 5 ay önce Hasankeyf kale kapısı yakınında bir kişinin ölümü ile sonuçlanan kaya düşmesi sonucu kale girişi ve Dicle kenarı demir parmaklık çekilerek ziyaretçi girişine yasaklandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder