4 Aralık 2010 Cumartesi

ARAP BÖLGESİ TÜRK TURİZMİ ADINA BÜYÜK BİR ŞANS

 

Dubai'de Kültür Ateşemiz Emin Kaya ile Arap pazarını değerlendirdik.


Emin Kaya Kültür ve Turizm Bakanlığı nda Teftiş Kurulu ndan yetişmiş bir bürokrat. Özellikle lisans sonrası master çalışmalarını İngiltere de turizm pazarlaması üzerine yapmış olması bence Türk turizmi adına büyük bir avantaj. Biz de kendisi ile ATM Dubai fuarı süresince birlikte idik ve bazı paylaşımlarda bulunma fırsatı bulduk.

Emin Bey Arap pazarı içinde yer alan BAE, Katar, Kuveyt ve Bahreyn den sorumlu. 2008 yılında bu bölgeden ülkemize gelen turist sayısındaki artışın 50 nin üzerinde olduğunu ifade eden Emin Kaya, bu sayı dışında bölgede yaşayan yabancı nüfusun(Arap dışında kalanlar) da Türkiye ye ilgisi olduğunu ifade etti. Emin Bey, bu rakamları da eklersek geçen seneki artışın 2,5 katları bulduğu ve bu sene ilk üç aydaki artışın ise BAE de 81 ve Kuveyt te 130 gibi rakamlar olduğunun bilinmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Ateşemiz geçen sene bölge ülkelerde bir imaj çalışması yapıldığını ve bu sene bu araştırmaya bağlı olarak reklamı promosyonlu hale getirdiklerini paylaştı. Örneğin radyo sponsorluğu alınarak sabah 8 akşam 6 saatleri arasında Türkiye ye ilişkin reklama ağırlık verildiği ve yine bölge ülkelerindeki acentalar ile şirketlerin Türkiye ye iş görüşmeleri için zemin hazırlanarak ziyarette bulunduklarını belirtti. Bu bölgede tatil kararını verenlerin 50 sine yakınının acenta önünde tatile karar verdiğini belirten başarılı Ateşemiz bu seneki ATM Dubai fuarında 19 firma temsilcisi ve 7 kurumsal katılımın olmasının kendileri adına son derece sevindirici olduğunu sözlerine ekledi. Bu ilgiye paralel olarak gelecek sene daha fazla iş potansiyelinin olacağının görülmesi gerektiğini de paylaşan Kaya, yaptıkları workshopların da bölgede çok ses getirdiğini söyledi.

Geçen sene en iyi tanıtım yapan yurtdışı ofis ödülünü alan Emin Kaya ve ekibi, Dubai nin Ortadoğu nun imaj bölgesi olduğunu ve özellikle kriz döneminde Dubai ye yaklaşma zamanı olduğunu ve yine kültürel işbirlikleri için de iyi bir zaman olduğunun altını çizdi.

Bazı sıkıntıların da yaşandığını aktarana Emin Kaya, THY nin servis kalitesi ve uçuş sonrası hizmetlerinden yerel Dubai halkının pek memnun olmadığını, personelle dil sorunu yaşadıklarını belirtmesi yetkililerce dikkate alınması gereken bir durum bana göre.

Araplar için alışveriş fırsatı çok olan, çocuklarına oyun alanları sağlayan ve daha çok kapalı alanlarda kalabilecekleri konseptlerin gerekliliğine ihtiyaç duyulduğu ve tatil süresinin 3 hafta ile 2 arasında değiştiği bir bölge halkına farklı turistik ürünler sunulması gerektiği de paylaşımlarımız arasında idi. 4 milyon BAE nin 2,5 milyonun tatile çıktığını ve 20.000 civarında Arap turistin ülkemizi ziyaret ettiğini anlatan Emin Bey, politik nedenlerden dolayı uzak kalmamayı tam tersi 1980 lerdeki sürecin tekrarı için tüm turizm paydaşlarının birlikte hareket etmesi gerektiğini, Başbakanımız Recep Tayip Erdoğan ın bölgede çok büyük sempatinin lehimize çevrilmesi adına da adımlar atılarak önümüzdeki 3- 5 yıl içinde çok olumlu gelişmelerin bizleri beklediğini belirtti.

Emin Kaya son olarak Abu Dabi ve Sarjah ta kültürel faaliyetlerde bulunarak yazma kütüphaneler için işbirliği yapılacağını da söyleyerek hedefinin bu bölgeden ayrılmadan bir kültür merkezi oluşturarak Araplar a bize ait tüm sanatlar için kurslar açmak olduğunu açıkladı.

Açıkcası Emin Bey in çabalarını görmezden gelmek biraz haksızlık olur kanaatindeyim. Bu çabaların takipçisi olmaya devam edeceğimizi ifade ediyor ve tüm turizm sektörünü de bu duyarlılığa sahip çıkmaya bekliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder