24 Kasım 2010 Çarşamba

Ardahanda bulunan kiliseler

Ardahan Kiliseleri


Ölçek Köyü Kilisesi (Merkez)


Ardahan’ın 15 km. doğusundaki Ölçek Köyü’nde yer alan kilisenin yapım tarihi bilinmemektedir. Günümüze yalnızca kalıntıları gelebilmiştir. Kalıntılarda X.-XI.yüzyılda yapılmış olduğu sanılırsa da bu da kesin değildir. Kilise yakınlarında bir sunak taşı bulunmaktadır.


Vaşlop Manastır Kilisesi (Çıldır)

Vaşlop Manastır Kilisesi, Çıldır’ın Kurtkale beldesinin Övündü (Vaşlop) Köyü’nün 450-500 m. güneyindeki vadide yer almaktadır. Kura Nehri’nin solunda 150-200 m. yüksekliğindeki kayalıkların üzerinde mağara yerleşim alanlarına rastlanmıştır. Buradaki kilisenin ne zaman yapıldığı kesin olmamakla beraber XI.-XIII.yüzyıllara ait olduğu ileri sürülmüştür.

XI.-XIII.yüzyılda yapılmış olan Bizans kiliseleri ile yöredeki Hıristiyan yapılarından farklı biçimde bir yapım özelliği göstermektedir. Oldukça küçük ölçüdeki kilisenin iç mekanının ibadete ayrılan güneyi tek katlı, manastır hücrelerinin bulunduğu kuzeyi de iki katlı yapılmıştır. Kilisenin çevresindeki manastır kalıntılarına ait hiçbir iz günümüze gelememiştir. Bu yörede yaşayanlar buradaki manastırın çevre duvarları ile çevrili olduğunu, alt katlarda da mutfak, depo ve ahırların yer aldığını söylemektedirler.


Yerli Çayıs Kilisesi (Çıldır)

Çıldır’ın 10 km. kuzeydoğusundaki Kayabeyi (Yerli Çayıs) Köyü’nde bulunan bu yapı X.-XI. Yüzyıllarda yapılmıştır. XIX.yüzyılın sonlarında camiye çevrilmiş ve bunu belirten bir ibare de batı duvarına “h.1336 (1917)” yazılmıştır. Kilisenin güneydeki girişi cami olduktan sonra mihrap nişine dönüştürülmüştür.

Bazilika planındaki yapının üzeri kırma bir çatı ile örtülmüştür. Düzgün kesme taşlardan yapılmış olan kilisenin üst örtüsü ve beden duvarları orijinaldir.

Urta (Gölbelen) Kilisesi (Çıldır)



Çıldır’ın 7 km. güneybatısındaki Gölbelen (Urta) Köyü’nde bulunan ve bugün cami olarak kullanılan kilisenin XI.yüzyıldan kaldığı sanılmaktadır.

Kilisenin orijinal girişi olan batı yönü kapatılmış ve kuzeyde yeni bir giriş açılmıştır. Düzgün kesme taşlardan inşa edilen bu yapının güney duvarına mihrap, batı yönüne de bezemeli ahşap bir minber konulmuştur. Yapının içerisi orijinal özelliğinden uzaklaşmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder